hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Itt a háziorvosi béremelésről szóló kormányrendelet

Az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók is béremelésben részesülnek 2021-ben, írja a Portfolio a Magyar Közlöny nyomán.

A szerda esti közlönyben, megjelent határozat az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók béremeléséhez szükséges 2021. évi forrás biztosításáról szól, és négy pontban foglalja össze az utasításokat.

  1. A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit. Ennek felelőse Kásler Miklós EMMI miniszter és a határidő 2021. december 31.
  2. A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi, illetve az alapellátást nyújtó fogorvosi körzetek kialakításához adott szempontrendszerét aktualizálja és elektronikus formában tegye közzé a kormányzati honlapon. Ennek határideje 2021. január 1.
  3. A kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a "Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot" a béremelés fedezése érdekében. Ennek határideje: 2021. január 1-jét követően azonnal.
  4. Egyúttal pedig a pénzügyminiszternek a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről. Itt nem egyértelmű számunkra, hogy a "szükséges fedezet" mit is takar: a 2021-ben beépített magasabb összeget kell biztosítani a rá következő 2 évben is, vagy pótlólagos emelést tervezett be a kormány itt is, akárcsak az orvosok esetében (ahol 3 év alatt valósul meg a béremelés).

A Portfolio szerint érdemes megjegyezni, hogy a 71 milliárd forint feletti kiadási többlet nem kevés összeg általában sem ha költségvetési kiadási többletként vizsgáljuk az összeget. Ha pedig ahhoz viszonyítjuk, hogy a nyáron elfogadott 2021-es költségvetésben jelenleg a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás kiadási soron 139,547 milliárd forintos szám szerepel, akkor egyenesen óriási emelésről beszélhetünk. Ezek szerint ugyanis a háziorvosi jövedelmeket 2021-ben egy lépésben 50%-kal emeli a kormány, ha csak a költségvetési források emelését nézzük.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink