hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Iskolázottság és várható élettartam

A várható élettartamban az utóbbi években néhány országban drasztikusan nőtt a különbség, a legnagyobb Magyarországon, írja a Napi.hu.

Az alacsonyabb iskolai végzettségű férfiak átlagosan rövidebb ideig élnek, mint képzettebb polgártársaik: az eltérés nagyságát mutató skála két végén Olaszország és Magyarország áll. Míg az olasz férfiak életkilátásait 4 évvel, a magyarokét 14 évvel rontja az alacsony szintű iskolázottság – hívja fel a figyelmet a Napi.hu.

A fiskális politikának kulcsszerepe van az egészségügyi egyenlőtlenség szűkítésében. A fiskális eszközök megfelelő kombinációja javíthatja a minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést és a szegények egészségi állapotát.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés kapcsán fontos lenne az ellátás kiterjesztése, az alacsonyabb fejlettségű és vidéki térségekben is biztosítani kellene a közfinanszírozott és a magán egészségügyi szolgáltatást. Mivel az egyenlő hozzáférés nem vezet automatikusan a szolgáltatások egyenlő használathoz is, a kormányoknak fel kell vállalni az ismeretterjesztést, valamint szociális programokon keresztül is biztosítani kell az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

Az ellátás minőségét szabályozásokkal, iránymutatásokkal mindenki számára standardizálttá kell tenni,a szegények által leginkább igénybe vett intézmények számára pedig több forrás kell biztosítani. Az országoknak olyan ösztönzőkre is költeni kell, amelyekkel az egészségügyi ellátókat, orvosokat, nővéreket a  teljesítményük javítására sarkallják.

Az élelmiszer-segélyprogramokat, támogatásokat és a diákétkeztetést általában hatékony eszköznek tartják az alacsony jövedelmű háztartások táplálásában, emellett azonban kiemelik a tiszta ivóvíz- és a csatornahálózat kiépítésébe való befektetés jelentős az egészségügyi hozadékát.

Hozzájárulhat az egészségi állapot javításához a dohányra, cukorra és alkoholra kivetett adó, ugyanakkor az olyan támogatásoknak, amelyek hozzájárulnak a levegő szennyezettségének növekedéséhez, súlyos egészségügyi következményei vannak. Ezeknek a támogatásoknak a csökkentése az üzemanyagok árának növelésével 60 százalékkal csökkentheti a légszennyezettséggel összefüggő halálozást.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink