hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A sejtek érlelés után az egerek újra láttak

Visszaadták vak egerek látását egy új módszer segítségével, mely embrionális őssejtek növesztésén és azok szembe ültetésén alapult – írja a Nature Biotechnology alapján a NOL.

Az elmúlt években jelentősen előrehaladtak az embrionális őssejtek szemészeti beültetésével össze függő kutatások, de nem volt még egyértelmű bizonyíték arra, hogy ezek az őssejtek beültetés után ténylegesen fényérzékelő sejtekké (fotoreceptorokká) alakulnak.

Az embrionális őssejtek beültetéséhez és majdan az emberi alkalmazáshoz olyan sejtek szükségesek, amelyek a fejlődés optimális stádiumában vannak. Tehát már fotoreceptor sejtek, de még éretlenek. Ez kb. 24 napos in vitro (laboratóriumi) fejlődés után következik be. Ez látszik jelenleg a legkedvezőbb pillanatnak, ahonnan az őssejtek immár a szembe átültetve egészséges, funkcionáló fotoreceptor sejtekké alakulnak. Az újdonság, hogy a londoni kutatók most kifejlesztettek egy speciális gélt, ami a szem retináját utánzó közeg, és amiben az őssejtek képesek ezt a kívánatos stádiumot elérniolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink