hirdetés
hirdetés
2022. május. 18., szerda - Erik, Alexandra.
hirdetés

Interaktív kiállítás az autizmusról

Interaktív, figyelemfelkeltő és oktató kiállítás nyílt az autizmusról a lengyel főváros Kopernikusz Tudományos Központjában, amely a budapesti Csodák Palotájának megfelelője.

A központban bemutatott, az érzékszervekre ható installáció segítségével mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg, mit is jelent az autizmus. A betegséggel a rendszerváltás óta foglalkozó Synapsis alapítvány vendégkiállítása vasárnapig látogatható a naponta több ezer vendéget fogadó helyszínen.

A CUBE névre keresztelt eszközben egyebek között torzító tükörben tekinthetik meg magukat az érdeklődők, illetve filmen nézhetik meg, hogyan viselkednek a betegek. A vállalkozó szellemű látogatók egy kísérletben is részt vehetnek, amelyben az autizmussal élők mindennapi problémáival szembesülnek: torzító szemüvegben és csuklónehezékekkel felszerelkezve ki kell keresniük a telefonkönyvből egy számot, hogy egy lapra feljegyezhessék.

A Synapsis tapasztalatai szerint Lengyelországban több mint tíz éve nő az autizmus társadalmi elfogadottsága, mert sokan tisztában vannak a betegség létezésével és szeretnék ezzel kapcsolatos tudásukat gyarapítani. A kiállítás elsősorban ezt az igényt hivatott kielégíteni. Rámutat, hogy a betegeket első látásra nehéz felismerni, hiszen nem mindenkinek tűnik fel azonnal, ha valaki kerüli a szemkontaktust, egyetlen tárgyra koncentrál vagy eltakarja a fülét a zajban.

Kutatók szerint az autizmus a leggyakoribb fejlődési zavar, amely megnehezíti a környező világ észlelését, a tanulást és a kommunikációt. Az adatok arra utalnak, hogy a britek és az amerikaiak egy százalékát érinti, míg Lengyelországban háromszázból egy gyermeknél diagnosztizálják. Az egész világon évről évre nő a betegséggel érintettek száma, így az ENSZ a legkomolyabb betegségek között tartja számon, a rák, a diabétesz, illetve az AIDS mellett.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés