hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ingyenes antitestszint-vizsgálat a fővárosban

Tizenkilencezer ingyenes antitesttesztet biztosít a fővárosi önkormányzat a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjének mérésére, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

Azt írták: az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatos, széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt az önkormányzat fontosnak tartja a fővárosi idősek védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének megismerését. A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezernél a mintavételek a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben történnek. Ehhez megkapják a teszteket, és a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja.

A teszttel meg lehet határozni a vérben lévő koronavírus-specifikus IgG típusú antitestek mennyiségét. A teszt nem tudja ugyan komplexen vizsgálni a teljes immunrendszer védekezésben betöltött szerepét a koronavírussal szemben, de a fertőzésre vagy védőoltásra válaszreakcióként keletkező ellenanyagok kimutatására jól használható - jegyezték meg. Felhívták a figyelmet arra, hogy a teljes immunválasz a második oltás utáni második hetet követően mérhető, így fontos, hogy a tesztre lehetőleg csak ezután jelentkezzenek a résztvevők.

Azoknál, akiknél az antitestes védettség hiánya feltételezhető, a megoldást az ismételt védőoltások jelenthetik, illetve esetükben továbbra is szükség van a járványvédelmi megelőző szabályok betartására.

A fővárosi tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz július 5. és július 9. között, és a jövő hét második felétől lehet rá regisztrálni. A kerületi szakrendelőkben várhatóan július végéig vehetnek részt a szűrésen a jelentkezők.

A vizsgálatok minden esetben önkéntesek, a vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, amelyet az infekciókontroll szabályok betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. A Főpolgármesteri Hivatal azt kérte, hogy azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelyeknél a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott, kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink