2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kitekintő

Bajt okozott az olcsó gyógyszer Portugáliában

Furcsa, de az előzmények ismeretében nem szokatlan botrány került több portugál lap címlapjára: az egyik bragai kórház idegosztályán a Grupo Mello nevű portugál gyógyszergyár egyik gyógyszerét olcsóbb készítménnyel helyettesítették, de siker helyett nagy botrány lett belőle.
A kísérleti alanyokkal ugyan kötelezően aláíratták a kezelést engedélyező dokumentumot, akárcsak a várható következményekről szóló tájékoztatót, de több beteg a sürgősségi osztályon kötött ki, olyan súlyos mellékhatásokat váltott ki az olcsó szer.
 
A dokumentumban az a tény is szerepelt, hogy a Sao Marcos-kórház vezetésének utasítására rendelték el az olcsóbb pirula használatát. A portugál gyógyszerforgalmazási engedélyeket kiadó IMFARMED viszont kiadta az új gyógyszer minőségét igazoló engedélyt, erre hivatkozik a kórház. A betegek nem tudtak beszélni a kórház igazgatótanácsával, csak az idegosztály vezetőjével, aki továbbra is a kórházvezetés utasítására hivatkozott: a kezelésben figyelembe kell venniük a költségszempontokat is, hangzott a szakmai érvelés.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink