hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Idén több támogatás gépkocsira fogyatékosoknak

Idén 841 millió forint jut a fogyatékos emberek személygépkocsi-vásárlási és -átalakítási támogatására, közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A támogatás összegét 2018-hoz képest 64 millió forinttal emelték. A gépjárműszerzési támogatás keretében tavaly 330 jogosult vásárolt Suzukit, az erre fordított támogatási összeg 330 millió forint volt. A fennmaradó 440 millió forint támogatásból a jogosultak használt gépjárművet, gépi meghajtású kerekesszéket és gépi meghajtású mopedet vásároltak – részletezte a tárca.

A rendszer legnagyobb hibája, hogy csak Suzukikat lehet újonnan támogatással vásárolni, amelyek a méreteik, átalakíthatósági korlátaik miatt nem felelnek meg a segédeszközt, kerekesszéket használó mozgássérült embereknek – véli a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Egy olyan támogatási rendszerre van szükség, amelyben minden jogosult szabadon választhat magának új autót, olyat, amely az igényeinek, szükségleteinek megfelel. Az átalakítási támogatás 90 ezer forintos összege ugyancsak korrekcióra szorul, mert a legegyszerűbb adaptáció költsége is rég meghaladja azt, írja a Világgazdaság.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink