2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Fogyatékosok otthona Magyarországon

Az intézményes ellátással kapcsolatban óriási tévhit, hogy Magyarország az intézeteket lebontja, és helyettük lakóotthonokat épít, írja a Jövő Idő.

Az elmúlt 20 év szociálpolitikája szórta és szórja ezt a hazugságot a sérült emberekre és családjaikra, de fontos tudnI: azért, mert azt mondják, hogy kitagolnak, még ugyanúgy húzzák fel az intézeteket, mint a Kádár rendszerben, írja a Jövő Idő.

A kormányok és minisztériumok minden évben meghirdetnek néhány kitagolási programot, súlyos milliókból íratnak szakértői tanulmányokat szakértőkkel, hogy hogyan kellene megcsinálni a kitagolást. Aztán ha megírták, akkor beteszik a fiókba ezeket a tanulmányokat, és megrendelik a következőt. A szakértők megírják, kiszámlázzák, a politikusok rendelgetik. A kitagolás tényleges története Magyarországon nagyjában ennyi.

17 ezer fogyatékos ember él ma intézetekben, és 1500-an vannak lakóotthonokban. Ez az arány évtizede változatlan. A hazai intézményrendszer szinte kizárólag intézetekből áll. A legtöbbjük régi kastélyépület, ilyen például az egykori Rimanóczy Kastélyban található szociális gondozó, amely Zsira településen található. Az intézetbe Budapestről viszik a sérült felnőtteket.

Mivel Budapesten nincsenek állami forrásból fenntartott lakóotthonok, ezért a fővárosiak vidékre, sokszor a határszélre kénytelenek intézetekbe menni. A zsirai kastély a nyugati határon, Kőszeg és Fertőkeresztúr között helyezkedik el félúton. A településen kevesebb, mint ezer lélek lakik, természetesen az intézetben lakó több, mint 150 fogyatékos embert leszámítva. Zsira csak az egyik ilyen intézet a több, mint 150-ből. Ilyenek például a hasonlóan nagy intézetek például Bélapátfalván vagy Diósjenőn.

 

(forrás: Jövő Idő Magazin)
hirdetés

Könyveink