hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ideje beépíteni az ösztöndíjakat az alapbérbe

Összesen 979 orvos és fogorvos kért tavaly külföldi munkavégzéshez hatósági bizonyítványt, írja a Világgazdaság.

A napokban hozta nyilvánosságra az orvosok migrációs statisztikáit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatóság a honlapján. Az egészségügyi ágazat humánerőforrás-helyzetének külföldi munkavállalást érintő legutolsó adatai a 2018-as teljes évet fedik le. Ezek szerint a múlt évben kevesebb orvos keresett munkát külföldön, mint egy évvel korábban.

A migráció csökkenése Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint annak is betudható, hogy „az elmúlt években voltak pozitív döntések az egészségügyi dolgozók bérével kapcsolatban, többlépcsős béremelésen vagyunk túl a szakdolgozók és az orvosok esetében is. Ám hozzá kell tenni, hogy nemcsak a nyugati országoktól vagyunk messze elmaradva, hanem a V4-ek átlagától is.

Az elnök hozzátette: most minden rezidens felveheti az ösztöndíjakat, ha vállalja a feltételeket, azaz például nem fogad el hálapénzt, és legalább annyi ideig marad Magyarországon, mint amennyi ideig az ösztöndíjat kapta. Dénes Tamás szerint ideje az ösztöndíjakat beépíteni az alapbérbe, mert az elmúlt évek béremeléseiből a rezidensek kimaradtak.

Az ösztöndíj nem számít bele az ügyeleti, illetve a nyugdíjalapba sem, a rezidensek fizetését az állam állja, vagyis ez a kiadás függ az adott kórház financiális helyzetétől.

Az ÁEEK statisztikái szerint az orvosok leggyakrabban németországi és egyesült királyságbeli munkavégzéshez kérnek hatósági bizonyítványt. Tavaly 743-an mentek külföldre dolgozni, főként valamelyik európai uniós ország kórházába, 52-vel kevesebben, mint 2017-ben, és 243-mal kevesebben, mint 2010-ben.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés