2024. április. 19., péntek - Emma.

1035 idősotthont ellenőriz a hatóság

Idehaza is vizsgálni fogják, mennyien fertőződtek meg az új típusú koronavírussal

Magyarországon is tervezik átvészeltségi vizsgálat elvégzését annak kiderítésre, mennyire fertőződött át a lakosság és mennyi ideig tarthat a védettség, de csak a koronavírus-járvány elmúltával – hangzott el a többi közt az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Minden idősotthont ellenőriznek az országban.

A járvány felszálló ágban van, bárki, bárhol elkaphatja a fertőzést – ismertette a reggeli adatokat az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki kitért arra, hogy minden korcsopban előfordul fertőződés. Örömteli, hogy a betegek közül 9-en lekerülhettek a lélegeztetőgépről és az intenzív osztályt is elhagyhatták, ami nyilvánvalóan összefüggésben áll azzal, hogy napról-napra nő a tapasztalat a Covid-19 megbetegedésekkel kapcsolatban, és Magyarországon minden olyan gyógyszer rendelkezésre áll, amit a világban alkalmaznak.

Az egész országban, az összes idősotthonban elrendelte az ellenőrzést, jelezte az országos tiszti főorvos, akinek adatai szerint 1035 otthont tartunk nyilván; a nagy lakószámú otthonokban kezdik a vizsgálódást. Müller Cecília újfent emlékeztetett, a Munka Törvénykönyve előírásai szerint az egyéni védőfelszereléseket a munkáltatónak kell biztosítania, békeidőben kockázatbecslés alapján. Járvány idején az igények nyilvánvalóan fokozottak, ezért az állam is segítségükre siet.

Mint közölte, a kórházból az idősotthonba visszatérés esetére a WHO és a hatóság is úgy határozta meg a szabályokat, hogy 2 negatív teszt elfogadható, ha ez nincs, akkor 2 hét karantén és megfigyelés szükséges. Mint azonban megismételte, nincs az a teszt, ami bizonyosan megmondja, hogy valaki biztosan tünetmentes lesz-e a következő 14 napban; a vizsgálat arra az időpontra ad információt, amikor azt elvégzik, így az nem helyettesítheti a karanténidőszakot. Mint megjegyezte, érdekes vírusról van szó. Számosan védetté válnak azok közül, akik megfertőződtek, de van olyan megfigyelés is, amely szerint egyeseknek alig alakul ki védettsége a pozitivitás után, azaz nem tudjuk garantálni, hogy hosszabb időre védettséget adhat a fertőzés. Kérdésre válaszolva később elmondta, hazánban is végeztek korábban úgynevezett átvészeltségi vizsgálatot, a B típusú májgyulladást követően mérték az emberek szervezetében termelődött ellenanyagot, az oltás hatékonyságának tesztelésére. Terveznek ilyen vizsgálatot az új koronavírus esetében is, de csak a járvány elmúltával.

A Pesti úti otthonban mindeddig 204 fertőzés igazolódott és 10-en meghaltak. A hétvégén a honvédség segítségével megkezdődött az alapos fertőtlenítő nagytakarítás annak érdekében, hogy a kórházból visszaérkezőket már tiszta környezetbe tudják majd elhelyezni. A folyamatos orvosi jelenlétről az intézményben gondoskodni kell – ismételte meg az országos tiszti főorvos, akinek tájékoztatása szerint még tart annak vizsgálata, miként alakultak a működés feltételei korábban az idősotthonban. (A Pesti Úti Idősek Otthon intézményi orvosa COVID-19 megbetegedés gyanúja miatt 14 napos otthoni járványügyi zárlat alá kerül, így nem tudja ellátni személyesen a szerződésben foglalt feladatait – olvasható egy vasárnapi keltezésű, a 24.hu birtokába került levélben, amelyet a X. kerületi tisztifőorvos küldött az idősotthon vezetőjének. A levél valódiságát több forrásból is megerősítették, az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzat sajtóirodája is.)

A húsvéti hosszú hétvégéről szólva  Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, az ünnepek alatt összesen 4692 esetben kellett intézkedniük. Az emberek többsége figyelembe vette az új szabályokat, néhány helyen azonban, így pl. a Balaton déli partján lényegében semmibe vették a korlátozásokat, csoportosan utazgattak, nagyobb bevásárlóközpontoknál csoportokban beszélgettek, míg az idősebb hozzátartozók vásároltak; Somogyban 69 esetben feljelentést kellett tenniük.

Kérdésre válaszolva az ezredes továbbra is arról számolt be, hogy a magyar rendőröket nem érik olyan attrocitások, amelyekt más országokban tapasztalnak. Idehaza alapvetően együttműködőek a polgárok. 

Arra kérdésre, mikor várható a szűrővizsgálatok visszaállítása, Müller Cecília azt felelte, csak a járvány lezajlása után. Újfent elhangzott, van elég oltóanyag, csak az iskolai kampányoltásokat (méhnyakrák és hepatitis B elleni oltás) halasztják. S hogy látnak-e esélyt itthon is is a korlátozások enyhítésére? Lakatos Tibor szerint nehéz az összehasonlítás, más-más stációban vannak az országok, ezért is született döntés arról, hogy a kormány az operatív törzs javaslata alapján hetente dönt a korlátozások fenntartásáról vagy feloldásáról.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés