hirdetés
2022. július. 01., péntek - Tihamér, Annamária.
hirdetés

Húszezer gyermeken végeznek hosszú távú vizsgálatot Franciaországban

Hosszú távú kutatás keretében húszezer gyermeken figyelik meg francia kutatók, hogy milyen hatással vannak fejlődésükre a környezeti és szociális körülmények.

A francia Országos Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet (Inserm) vezetésével összesen hatvan kutatócsoport követi majd nyomon a vizsgálatban részt vevő gyermekek életének alakulását születésüktől huszadik életévükig.

Marie-Aline Charles projektvezető elmondta, hogy egyebek között felmérik különböző vegyületek - például lágyító és növényvédő szerek - alkalmazásának következményeit. Ezek az anyagok sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a magzatokra és a kisgyermekekre, mint a felnőttekre.

A kutatásban már 2800, nemrégiben szült anya jelezte részvételét. A kórházban vér- és hajmintát vesznek tőlük, hogy megállapítsák azok mérgezőanyag-tartalmát, kikérdezik őket terhesség alatti étkezési szokásaikról és életmódjukról. Elemzik az újszülöttek köldökzsinórvérét és székletét is.

A jövőben évente egyszer meginterjúvolják majd a szülőket a család életkörülményeiről és az általuk használt vegyi anyagokról.

A szakértők remélik, hogy kutatásaik segítségével új információkat kaphatnak mind a különböző allergiák és légzési nehézségek kialakulásáról, mind az iskolai és szociális problémák okairól.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink