2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

HPLC Világkongresszus Budapesten

A HPLC világkongresszus 1973-ban Interlakenből (Svájc) indult útjára, majd ezt követően évente felváltva Észak- Amerikában és Európában került a konferencia sorozat megrendezésre. 2008-tól már ázsiai országok, Japán és Kína is megkapták a rendezési jogot.

A 2011. június 19-23. között a Budapest Congress and World Trade Centerben megrendezendő HPLC 2011 Budapest Szimpózium a 36. a sorozatban. A világkongresszus különleges aktualitása, hogy Magyarországon és a közép-európai régióban először kerül megrendezésre, és éppen a Kémia Nemzetközi Évében (IYC 2011) valamint Magyarország Európai Uniós Elnökségének ideje alatt. Különös egybeesés még, hogy a szervező, a Magyar Elválasztástudományi Társaság (METT) idén ünnepli megalapításának 15 éves jubileumát.

Magyarország méltán büszke az elválasztástudomány területén alkotó világhírű kutatóira, professzoraira, a már legendává vált „Magyar Maffia” tagjaira, akiknek úttörő tevékenysége alapvetően meghatározta az elválasztástudomány fejlődését és mai színvonalát. Az Ő szellemi örökségüknek és a magyarországi kromatográfiás szakemberek tudományos eredményeinek együttesen köszönhető, hogy a Magyar Elválasztástudományi Társaság elnyerte a HPLC 2011 Budapest Szimpózium rendezési jogát. A nagy magyar elődökre való tisztelgésként, a Szimpózium Szervezőbizottsága, a Konferencia Központ plenáris-, és nagy előadótermeit Horváth Csaba, Halász István és Nyiredy Szabolcs professzorokról nevezte el a konferencia idejére.

A HPLC 2011 Budapest világkongresszus tudományos kutatási, fejlesztési és alkalmazási újdonságai kiemelkedő jelentőségűek nemcsak az alapkutatás szempontjából, hanem jól mérhető gazdasági értékeket is képviselnek az alkalmazott tudományterületek szempontjából, amit bizonyít, hogy a konferenciasorozat egyik legnagyobb létszámú konferenciája a budapesti, több mint 1300 résztvevővel. A résztvevők a világ szinte minden tájáról, csaknem 50 országból érkeznek az akadémia, az ipar, a CRO valamint a hatósági szféra területeiről.

A szimpózium szervezője, díjazottjai A Magyar Elválasztástudományi Társaság által alapított és két kiváló magyar származású tudósról elnevezett díj először kerül átadásra HPLC konferencián: az ünnepélyes megnyitón Vígh Gyula professzor (USA) veheti át a Halász Medal Awardot. A rangos kitüntetést a Magyar Elválasztástudományi Társaság (METT) Halász István professzor (1922-1988) emlékére alapította 1997-ben, és eddig 11 kimagasló tudósnak ítélték oda. 

A Csaba Horváth Memorial Award kitüntetést Günther Bonn professzor (Ausztria) kapja. A METT 2004-ben alapította a díjat Horváth Csaba professzor halála után (1930-2004). 2010-től a Connecticut Separation Science Council (CSSC, USA) által adományozott Csaba Horváth Medal és a METT által alapított kitüntetés közös díjként Csaba Horváth Memorial Award néven kerül átadásra, páratlan években Magyarországon, páros években Connecticutban. Ez idáig 5 kiemelkedő kutató nyerte el a tudományos kitüntetést.

A részletes programért kattintson!

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés