hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hónapokat várnak a korai fejlesztésre

Bár szeptember 1-jén elindult az új típusú szűrés a csecsemőknél, amelynek célja, hogy gyakrabban és minél előbb észre vegyék a babák fejlődési rendellenességeit, a rendszer működésével komoly gondok vannak, írja a Magyar Nemzet.

A terhelést nem bírják a védőnők – többek között erről beszél a lapnak Varga Andrea védőnő, egészségügyi menedzser, az Autonóm Területi Szakszervezet elnökségi tagja. Mint mondta, a tavalyi év első felére ígért rendszer jelentős csúszással indult csak, de úgy tűnik, így sem sikerült megfelelően felkészülni az átállásra. – A jogszabályok sincsenek összhangban, éppen ezért sok a bizonytalanság a kollégák között. Nem tudok pozitívumokat mondani, szinte csak problémákat hallok a védőnőktől – mondta Varga Andrea.

Az új típusú szűrés keretében a kötelező védőnői vizsgálatok számát négyről hétre emelték a csecsemő születésétől egyéves korig. Ezenkívül speciális kérdőívek segítik a fejlődésbeli problémák felismerését, amelyeket a gyermek egy hónapos és hatéves kora között 12 alkalommal kell kitöltenie a szülőnek. Azoknál a babáknál, akiknél egyéves korban rizikó is felmerült, 15 hónaposan újabb vizsgálat szükséges.

A cél ráadásul, amit a változtatásokkal el akarnak érni, egyelőre nagyon távol van, ugyanis a szakember szerint hiába minden igyekezet, továbbra sem kezdik el időben a gyerekek korai fejlesztését. Attól ugyanis, hogy időben kiszűrik a babákat, az ellátásra továbbra is hosszú, akár több hónapos is lehet a várólista. Ez pedig egy rendellenességgel küzdő csecsemő esetében kritikus lehet. A szakma tehát hiába hangoztatja évek óta, hogy hatékonyabbá kell tenni a korai fejlesztést, ez még várat magára, az ellátórendszerben egyelőre nem látnak jelentős változást. Korai fejlesztésre csak a nagyobb városokban van lehetőség, a falvakból szinte elérhetetlen a szolgáltatás.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink