hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Hol a vitamin mostanában?

Négyszer több a C-vitamin a szalámiban, mint az almában – idézi bajorországi fogyasztóvédők igencsak meglepő adatait az MNO.

Közel 50 milligramm C-vitamin van tíz dekagramm szalámiban. Hasonló mennyiségű almában ennek a mennyiségnek mindössze töredéke, 12 milligramm található – írja a lap .

A szalámi C-vitaminja nem más, mint az E300 nevű adalékanyag, vagyis az aszkorbinsav. Ezt számos élelmiszerben használják, mivel növeli a termékek eltarthatóságát, illetve megőrzi eredeti színét. A levegővel és más adalékanyagokkal érintkezve a hús hamar elveszti szép piros színét, és gusztustalan szürke lesz, az aszkorbinsavnak köszönhetően azonban megőrzi szép élénk piros színét.

Aszkorbinsavat szükség szerint adnak a nyers húsokhoz, húskészítményekhez, erre újabban már nem adnak meg felső határt, mivel ártalmatlannak tekintik – idéznek egy élelmiszerbiológust.

Azért, hogy a szalámi kontra alma vitában óvják az utóbbi becsületét, az mno.hu-n idézik Daniela Krehl táplálkozási szakértőt, a felhozza, hogy az alma egész palettát felsorakoztat az immunrendszer erősítésére igen alkalmas vitaminokból, s azon felül sok pektint tartalmaz; a rost pedig nemcsak az emésztést serkenti, hanem a koleszterinszintet is csökkenti.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink