hirdetés
hirdetés
2020. október. 23., péntek - KÖZT.KIKIÁLT., Gyöngyi.
hirdetés

Táplálkozás

Táplálékkiegészítők: kell E bele

Figyelni kell az élelmiszerek csomagolásán föltüntetett táplálékkiegészítőkre, de ezek használatának teljes megszüntetése veszélyes volna: ide tartoznak ugyanis az ételekhez hozzáadott, létfontosságú vitaminok is.
A táplálékkiegészítőkről az Európai Unió szakfolyóirata, a Food Today közölt figyelemreméltó cikket.
 
Magyarországon is mind többen böngészik az élelmiszerek csomagolásán az összetételt, kalóriatartalmat és a gyártás során hozzáadott táplálékkiegészítők listáját. Sokan az E-számok olvastán kifakadnak, hogy ezeknek az élelmiszeriparban alkalmazott mesterséges anyagoknak a használatát be kellene tiltani. Úgy vélik, hogy ezek ártalmasak, megrövidítik életünket: valószínűleg fogyasztásuk miatt jelennek meg a súlyos betegségek, a rosszindulatú daganatok vagy a szívinfarktus.
 
Meggondolatlan föltételezés: elég arra gondolni, hogy akár csak száz éve, amikor „E” anyagokat még nem tették az ételekbe, átlagosan meddig éltek az emberek. Mai életkilátásunk az akkorinak legalább kétszerese.
 
Az „E” azt jelenti, hogy az ételekben természetes úton nem létező, az ennivaló minőségét, ízét, színét, eltarthatóságát növelő, javító szert az Európai Unió laboratóriumaiban gondosan megvizsgálták és az illetékes szakemberek az engedélyezett mennyiségben biztosan ártalmatlannak tartják.
 
Az „E” melletti szám az anyag jele. Az 100–199-es számok az ételek színét, megjelenését javító szereket jelzik. Ha meggondoljuk, hogy például az E 140 nem más, mint a klorofill, ami természetes formájában is a zöldségek alapvető színét adja, csak hozzáadásával az élelmiszeripart hozzásegíti a készítmények természetesebb megjelenéséhez, talán nem riadunk meg annak a csomagolásnak a tartalmán, amely ezt a jelzést hordozza.
 
A 300-as számsor antioxidánsokat jelent. Az oxidáció a zöldségek, gyümölcsök minőségi romlásának egy fő oka. Amikor az almaszeletek, a salátalevelek állás közben megbarnulnak, oxidáció megy végbe és ezzel nem csupán megjelenésük, hanem minőségük is romlik. Amikor tehát a fölvágott almát megcitromozzuk, magas színvonalú, tudományos tevékenységet folytatunk. Az alma nem barnul meg, mert erélyes antioxidánssal az oxidációt megakadályozzuk. A citromban található antioxidáns létfontosságú anyag: C-vitamin. Táplálékkiegészítőként ennek jelzése az élelmiszerek csomagolásán: E 300.
 
Dr. Matos Lajos, MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink