hirdetés
hirdetés
2020. április. 10., péntek - Zsolt.
hirdetés

Hipervirulens baktérium Kínában

Kínában fedezték fel a tüdőgyulladást okozó baktériumot, ami antibiotikum-rezisztens, gyorsan terjed és halálos, írja a Lancet nyomán a 444.hu.

hirdetés

Klebsiella pneumoniae baktérium 2016-ban öt embert ölt meg Hangcsou városában egy intenzív osztályon. Az esetekről a 444.hu szerint múlt héten jelent meg tanulmány a Lancetben. 

A kutatás egyik vezetője, Sheng Chen mikrobiológus szerint a halálesetek egy vadonatúj kórházban történtek, ahol nagyon adtak a tisztaságra. A kutatót az lepte meg, hogy ebben a környezetben ennyire gyorsan tudott felbukkanni egy rezisztens törzs. De a megjelenés csak az első probléma volt, utána nem találtak olyan antibiotikumot Kínában, ami hatott volna ellene. Az még felmerült, hogy az Egyesült Államokban létezhet olyan gyógyszer, ami hatásos, de ezeket még nem tudták tesztelni.

Mind az öt áldozat 53 évesnél idősebb volt, és mindannyian komoly műtét után lábadoztak. Súlyos tüdőelégtelenségbe, illetve több szervük összeomlásában haltak meg. 

Amikor Chen és kollégái szekventálták a mikrobákat, döbbenten tapasztalták, hogy a baktérium egyetlen korábban ismert típusra sem hasonlított, hanem két kifejezetten veszélyes típus fúziója volt. Az elmúlt évtizedekbena K. pneumoniae két típusa volt ismert a kórházakból: az egyik az antibiotikum-rezisztens verzió, a CRE. Ez a törzs tavaly Nevadában okozott halálesetet, akkor 26 antibiotikum mondott csődöt. 

A másik törzs viszont nem rezisztenssége miatt okozott gondot, hanem mert hipervirulensnek számít: nagyon súlyos betegséget terjeszt, nagyon gyorsan. Chen elmondása szerint emiatt a szervezeten belül is nagyon gyorsan tud terjedni, miután megtámadta a tüdőt, hamar áttér más szervekre is. 

A hipervirulens verzió Kína számos kórházában jelen van, ráadásul ez akár a fiatalabb, egészségesebb szervezetekre is veszélyt jelent. Attól, hogy a két törzs összeolvad egy új verzióvá, évek óta féltek a kutatók. 

Az amerikai Rutgers University kutatói azzal kommentálták a cikket, hogy világszerte figyelmeztetni kell az orvosokat erre a hármas fenyegetést jelentő törzsre. Az is nagyon fontos, hogy még most kontroll alá kerüljön a törzs, ha ez nem sikerül, akkor világjárványt okozhat az antibiotikum-rezisztens hipervirulens K. pneumoniae.

(forrás: 444.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink