hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hipertóniás nők rák-veszélyben

A kalciumcsatorna-blokkoló antihipertenzívumok hosszú távú használata valószínűleg jelentősen megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát, írja egy, a JAMA Internal Medicine-ben publikált tanulmány. A tumornövekedést elősegítő mechanizmusról egyelőre csak találgatások vannak.

A JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány (Christopher I. Li és munkatársai, Use of Antihypertensive Medications and Breast Cancer Risk Among Women Aged 55 to 74 Years) eredményei szerint azokban a nőkben, akik több mint tíz éve szednek valamilyen kalciumcsatorna-blokkolót 2 és félszeresre nő a mellrák kialakulásának esélye (a magasvérnyomás-betegség gyakorisága a teljes populációban 20-35 százalék). A kalciumcsatorna-blokkoló típusa – rövid vagy hosszú hatástartam, dihidropiridin-származék vagy egyéb – nem befolyásolta az eredményt.

A Fred Hutchinson Cancer Research Center kutatói populáció alapú eset-kontroll tanulmányt végeztek 55 és 75 éves nők körében (880 duktális mellrákban, 1027 invazív lobuláris mellrákban szenvedő nő, valamint 856 kontroll), és megállapításaik szerint azok a nők, akik 10 évnél rövidebb ideig szedtek kalciumcsatorna-blokkolót, vagy akik másféle antihipertenzív kezelésben részesültek, nem voltak nagyobb kockázatnak kitéve.

A JAMA hírszolgálatának kérdésére dr. Li elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt egy kollégájuk már publikálta egy kisebb vizsgálat eredményeit, miszerint a kalciumcsatorna-blokkolók hosszú távú használata kapcsolatban állhat a mellrák kialakulásával, ezért terveztek és hajtottak végre intézetükben egy hosszú távú vizsgálatot. Mivel ezen szerek használata az elmúlt néhány évtizedben széles körűvé vált, itt volt az ideje a hosszú távú hatások felmérésének.

Jelenleg csak hipotézisek vannak az asszociáció hátterében lévő mechanizmus magyarázatára. Az egyik elképzelés szerint a szervezetben a Ca-csatornák révén szabályozódik az apoptózis: ha a csatornák kinyílnak és kalcium áramlik a sejtbe, felborul a sejt egyensúlya és bekövetkezik a sejthalál. A hipotézis szerint a kalciumcsatorna-blokkolók megakadályozzák a tumoros sejtek apoptózisát.

Christopher Li a Medscape Medical News-nak azt is elmondta, hogy jelenleg nem szükséges a klinikai gyakorlaton változtatni, hiszen további vizsgálatokkal kell igazolni tanulmányuk eredményeit, és a háttérben álló biológiai mechanizmusokat is tisztázni kell.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés