hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Heti vírusmérleg: 3042 új fertőzött és 21 halott

A koronavirus.gov.hu adatai szerint jelenleg 233 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. A Népszava szerint a háziorvosok azt tapasztalják, újra nő a fertőzöttek száma.

Az elmúlt heti összesített adatok szerint az oltottak száma 6 411 804, közülük 6 198 798-an a második, 3 884 105-en a harmadik, 305 216-an a negyedik oltást is felvették. Az elmúlt héten 3042 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 928 125 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. 

Az elmúlt héten elhunyt 21 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 647 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 1 871 930, az aktív fertőzöttek száma pedig 9 548-ra nőtt. Jelenleg 233 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 208-an vannak. 

A  járvány visszahúzódása és a magas átoltottság miatt jövő héttől már csak péntekenként lesz oltás a kórházi oltópontokon, emellett az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól. A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

*

– A múlt hét elejétől rengeteg telefon érkezik a betegektől, akiknek légúti panaszaik vannak – mondta a Népszavának Darvai László ostorosi háziorvos. – A Covid-teszt pedig közel az esetek felében igazolta is a fertőzést.

A Covid-fertőzöttek száma nyolc tíz napja kezdett nőni. Főként gyerekek, fiatal felnőttek körében terjed most a vírus. A Heves megyein kívül egy Dunakanyarban valamint egy Borsodban praktizáló háziorvos is hasonló tapasztalatokról számolt be, ráadásul egy magánlabor adatai is arról tanúskodnak: újra nő a fertőzöttek száma.

Keszthelyi Gyula tardi háziorvos körzetében is megszaporodtak a felső légúti fertőzések, de erős iróniával úgy fogalmazott: „Ahogyan a kormányt, minket sem érdekel a járványügyi helyzet. Ugyanis semmilyen eszközöm nincs arra, hogy befolyásoljam egy olyan közegészségügyi helyzet alakulását, amire az arra hivatott közegészségügyi szervek is magasról tesznek. E kérdés körben mindenben támogatom Magyarország kormányát, mely szerint: amiről nem beszélünk, az nincs.”

cimkék

hirdetés

Könyveink