hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hazai fejlesztés: több fókuszsíkú digitális mikroszkóp a patológiának

A teljes tárgylemezes digitális mikroszkóp képes olyan minták elemzésére, amire eddig csak az optikai mikroszkópok voltak alkalmasak.

Egy átlagos patológiai intézetben napi 300-1000 tárgylemezt digitalizálnak. A nagy többségét, 90 százalékát, a jelenleg használatos egy fokúszsíkú digitális mikroszkópok segítségével lehet elemezni, de a minták 10 százalékát nem, mert azoknál szükség lenne a mélységi kiértékelésre. Ezekhez jelenleg hagyományos optikai mikroszkópokat használnak. A 3DHISTECH Kft. olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel három dimenzióban lehet szkennelni és utána vizsgálni a patológiai mintát. A készülék világújdonságnak számít.

A 691,2 millió forint összköltségű fejlesztéshez 294,6 millió forint támogatást nyert el a 3DHISTECH Kft. a magyar kormánytól a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által meghirdetett, Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázatán. A fejlesztéssel 8 új K+F munkahelyet hozott létre a vállalkozás.

A 3DHISTECH Kft. a patológiában használt digitális mikroszkópok egyik úttörő fejlesztője, és meghatározó piaci szereplője, több mint ezer eladott rendszerrel, 25 országban. Piaci részesedése Európában és Ázsiában 25 százalék, az Egyesült Államokban 10 százalék. A magyar tulajdonú cég árbevétele 2017-ben 3,7 milliárd forint volt, szinte teljes egészében exportból származott.

(forrás: 3DHISTECH Kft.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!