hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hatékonyabb a kombinált tabletta a magas vérnyomás kezelésében

A Lancetben megjelent kutatás szerint két hatóanyag (aliszkirén és amlodipin) együttes használata jobb és gyorsabb eredményt hozott, és kevesebb mellékhatása volt, mint amikor csak az egyiket használták.

A megközelítés ellentétes a hagyományos gyakorlattal, miszerint az orvos először egy gyógyszert ad a betegnek, és csak akkor ad neki másikat is, ha a vérnyomás magas marad.

Az Egyesült Királyságban 10 millió ember él magas vérnyomással, Magyarországon a 2010-es adatok szerint közel 2,5 millió. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyben szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát is csökkentik.

A Cambridge-i, a Glasgow-i és a Dundee-i egyetemek kutatói 10 ország 1254 magas vérnyomású betegének esetében vizsgálták az „egy-gyógyszeres” és a kombinált kezelés hatását. Eredményeik szerint a kombinált gyógyszeres kezelés 25 százalékkal jobb eredményt produkált az első hat hónap alatt, ez több mint 6,5 Hgmm-es szisztolés vérnyomáscsökkenést jelentett.

Morris Brown, a Cambridge-i Egyetem professzora úgy fogalmazott, hogy a legtöbb beteg most már kaphat egyetlen kombinált tablettát, mellyel optimálisan védetté válik a stroke-tól és szívrohamtól.

A kutatást finanszírozó British Heart Foundation nyilatkozata szerint sok páciensnél nehéz a megfelelő vérnyomást beállítani. A szervezet orvosigazgatója, Jeremy Pearson azt mondta: „Ez a tanulmány jelentős bizonyíték arra, hogy a magas vérnyomású betegek kezelését kombinált gyógyszerrel elkezdeni biztonságos és hatékonyabb, mint egy szert adni és azt később egy másodikkal kiegészíteni.”

A kombinációs tabletta használatát az Egyesült Államokban tavaly hagyta jóvá az FDA.

(forrás: BBC, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés