hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Három vesével él a brazil férfi

Egy 38 éves férfi derékfájdalmai miatt ment orvoshoz Brazíliában, a vizsgálatok során viszont ennek oka mellett az is kiderült, hogy három veséje van, írja az SZMO a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklap nyomán.

Egy São Paulo-i kórházban CT-vizsgálatot végeztek el rajta, amiből kiderült, hogy ágyéki porckorongsérv miatt fájt a dereka. A felvételek azonban arra is rámutattak, hogy az egyik, normálisnak tűnő veséje mellett két összenőtt vese működik.

Az egyik bal oldali vese húgycsöve a másik bal oldali vese húgycsövével kapcsolódott össze, közvetlenül a húgyhólyagba vezető bejárat felett. A jobb oldali vese húgycsöve pedig teljesen elkülönülve jut el a húgyhólyagig.

Az orvosok szerint egy rendkívül ritka, veleszületett rendellenességről van szó, ami valószínűleg az embrionális fejlődésekor alakult ki nála. Azt feltételezik, hogy az akkor még primitív, vese-szerű szerkezet kettéhasadt, így lehet most a férfinek két külön működő, de szorosan egymás mellett lévő veséje a harmadik mellett, amely viszont normálisan fejlődött – írja az SZMO a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklap nyomán.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink