hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Meditech

Géltapasz ostromolja meg a rákot

Az egereken már fantasztikusan teljesített a vastag- és végbéltumor kezelésében a találmány, közli a GyártásTrend.

Egy csapat kutató nemrég biztató technikával állt elő a daganatok kezelésében. Az általuk újonnan kifejlesztett rákellenes hidrogél tapasz három lépésben támadja meg a rákos sejteket.

A tapaszt egyelőre még csak egereken tesztelték. A daganat kivétele előtt és utána is próbára tették „a matricát”.  A kutatócsoport azt mondja, hogy ez az új struktúra jelentős hatást gyakorolhat a jövőben a kolorektális (vastag- és végbél) rák kezelésére. A kolorektális rák esetében a jelenlegi beavatkozások főleg a daganat műtéti eltávolítására fókuszálnak. Az operáció azonban képtelen eltávolítani az összes rákos sejtet.

A gél a daganat hátra maradt részeit célozza meg. Ha a kísérletek eredményesek, a módszer felválthatja a kemoterápiás kezelést.

A géltapasz hihetetlenül eredményesnek bizonyult az egereknél. Olyan jól működött, hogy már a műtéti beavatkozás előtt elkezdte felszámolni a tumort. A daganat sebészeti eltávolítása után a tudósok nem tapasztaltak visszaesést – ez óriási fejlődés ahhoz a 40 százalékos arányhoz képest, amikor a tapasz mellőzésével a kór ismét erősödni kezdett.

Forrás: MIT/Ella Maru


A kutatók azt állítják, hogy a gélt a tumor eltávolítását megelőzően, vagy pedig azt követően is fel lehet használni. A daganat eltávolítása előtt a gél jelentősen csökkenti a daganat méretét, az operáció után pedig megakadályozza a rákos sejtek újbóli kifejlődését.

További részletek a GyártásTrend oldalán

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink