hirdetés
2019. október. 23., szerda - KÖZT.KIKIÁLT., Gyöngyi.
hirdetés

Önkormányzat finanszírozza a CT és MR diagnosztikai centrumot

Ünnepélyesen átadták csütörtökön a XIII. kerületi Önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Centrumát. A XIII. kerület az önkormányzatok közül elsőként vásárolt CT és MR gépeket: saját forrásból 800 millió forintot költött rájuk. Ilyen korszerű CT és csúcstechnológiájú MR berendezés nincs máshol az országban, de Európában is csak néhány van belőlük.

hirdetés

A XIII. kerületi lakosok számára maximum kéthetes a várakozási idő a CT és MR diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít a kerületieknek. Dr. Tóth József polgármester a mai átadóünnepségen beszédében kiemelte: „A XIII. kerület már hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került.”

A Visegrádi utcai szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centrumának General Electric berendezései technikailag topkategóriásak. Szeptember első napjaitól fogadja a pácienseket a diagnosztikai centrum, akár 24 órás műszakban is, mivel a szakrendelőn belül önálló, független egységként működik.

Az elmúlt években a kerületi betegek CT vizsgálatainak több mint 90 százalékát legalább 13 egészségügyi intézményben végezték. A fennmaradó 10 százalékon majdnem félszáz egészségügyi intézmény CT laborja osztozott, gyakran vidéki kórházak is. Ugyanez volt a tapasztalat az MR kapcsán. Az ilyen vizsgálat kényelmetlenséget (utazásokat) jelentett a pácienseknek, de szakmailag sem volt ideális, hiszen a kontrollvizsgálatokat sokszor más intézményben végezték, mint az eredeti vizsgálatot. Ezt a helyzetet orvosolta a XIII. kerület önkormányzata, amikor a „Lendületben a XIII. kerület” programja révén – amely a gondoskodás és a törődés programja is – megteremtette a felsőkategóriás, nagyteljesítményű CT és MR eszközök beszerzésének és rendszerbe állításának lehetőségét.

A forradalmian új CT: Revolution HD CT

A Visegrádi utcai szakrendelőbe telepített CT a Revolution HD platform legújabb tagja. E típusból máshol még nincs az országban. Szakemberek úgy tartják: a Revolution HD berendezés biztosítja a ma elérhető legmagasabb felbontást a CT diagnosztikában. Különleges, ultragyors detektorának köszönhetően helyszínen bővíthető az úgynevezett spektrális képalkotással, amelyet a szakma a jövő fontos diagnosztikai eljárásának tart.

A berendezéssel bármilyen CT vizsgálat – a legegyszerűbbektől egészen a legnagyobb kihívást jelentő kardiológiai vizsgálatokig – gyorsan, nagy felbontásban elvégezhető.

Az MR – SIGNA Voyager 1.5T MRI: japán fejlesztés   

Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban először a XIII. kerület Visegrádi utcai Szakrendelőjébe került ez a hipermodern MR. Egész Európában is egyelőre csak néhány van belőle; az első „Voyagert” tavaly ősszel telepítették Párizsban.

A Signa Voyagert japán szakemberek fejlesztették; két-három éves a technológiája. Magyarországon az 1.5T MRI gépek közül jelenleg a Signa Voyager az egyetlen, amely teljesen digitális. A gépen elvégezhető az összes olyan klinikai képalkotó vizsgálat, amely a nemzetközi irányelvek alapján a klinikai gyakorlatban szükséges. (Teljes körű szív-, neuro-, ízületi vizsgálatok, has/kismedence onkológiai vizsgálatok, többfázisú emlővizsgálatok, kontrasztos és nem kontrasztos érvizsgálatok.)

Mennyi a várakozási idő a CT/MR diagnosztikára a Visegrádi utcában?

A kerületi lakosok számára maximum kéthetes várakozási időn belül történhet meg a diagnosztikai vizsgálat. A kerületi lakosok vizsgálata térítésmentes. A további vizsgálatok számát és díját a koncessziós cég szabadon és önállóan állapítja meg. Az ezekből származó bevétel teljes egészében őt illeti. A szerződés öt évre szól.

Hogyan zajlott a közbeszerzés?

A CT és MR Diagnosztikai Centrum létrehozásának előkészítésébe a kerület Egészségügyi Szolgálata bevonta a magyarországi radiológia neves szakembereit. Az ő tanácsaik alapján állt össze a közbeszerzési tenderanyag. A pályázatot 2016. december 12-én a VMD Kórházi Technológiai Zrt. nyerte azzal, hogy „kulcsrakészen” adják át a diagnosztikai centrumot 2017 augusztusában, ami meg is történt. A hároméves jótállási időszak alatt a teljes szervizköltség a CT és MR központ kivitelezését végző VMD Zrt. feladata és költsége.

Mivel a Többlet-kapacitás Befogadási Bizottság (TBB) – mint az OEP operatív szerve – 2015 áprilisában és 2015 szeptemberében is elutasította a létrehozandó centrum közfinanszírozásának kérelmét, egyértelművé vált: a hiánypótló diagnosztikai képalkotó központ Visegrádi utcai beruházása mellett annak üzemeltetését is kerületi közbeszerzési tendert követően kell megvalósítani. A pályázatot a Sonogram Orvosi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a Medi-Host Prevenció Foglalkozás-egészségügyi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. konzorciuma nyert meg.

Megelőzés és gyors diagnózis

A XIII. kerületi Önkormányzat egészségügyi szolgáltatásainak régóta lényege a megelőzés, a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítése. Mindez persze azt az elkötelezettséget is jelenti, hogy fontos az önkormányzatnak az emberek egészsége, életminőségük javítása, így az is, hogy jelentősen javuljanak a diagnosztikai lehetőségek. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületiek egészségügyi ellátására, folyamatosan fejleszti egészségügyi szolgáltatásait, csúcsdiagnosztikákat vásárol, kialakítja az arra épülő magas színvonalú szakrendeléseket, páciensorientált kiszolgálást. A XIII. kerület szűrőprogramjai egyedülállóak, a prevencióban nélkülözhetetlenek.

Ingyenes szakorvosi szűrővizsgálatok a XIII. kerületben

A kerületi egészségügy leghatékonyabb prevenciós tevékenysége a szűrővizsgálatok megszervezése a szakrendelőkben. A népbetegségek időben felismerését szolgálják az onkológiailag fontos mammográfia, hasi és emlő UH-vizsgálatok. Ugyancsak jelentős a bőrdaganatok szűrése, és évek óta zajlik a kerület férfi lakosságának prosztata- és egyéb urológiai elváltozásainak profilaktikus diagnosztikája. A rák megelőzésén túl ugyanilyen jelentőségű a stroke-prevenciót szolgáló nyaki verőér UH-vizsgálatok rendszerszerű bevezetése.

Évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek a XIII. kerületi rendelőkben; a kiszűrt kóresetek aránya 35 százalék. Valamennyi kiszűrt eset kapcsán az Egészségügyi Szolgálat külön, írásban tájékoztatja a beteg állapotáról a háziorvosát, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen a további orvosi intézkedéseket megtenni.

A kerületi felnőtt lakosság előzetes bejelentkezés alapján, háziorvosi beutaló nélkül veheti igénybe az önkormányzati szakorvosi szűréseket.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink