hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

H. pylori ellen is véd az új rákgyógyszer-jelölt

A PharmaOnline szerint egy fejlesztés alatt álló rákgyógyszer hatékonyan képes csökkenteni a Helicobacter pylori baktérium virulenciáját.

Az USA Tennessee államában, Nashville-ben működő Vanderbilt University Medical Center kutatói egy új rákgyógyszer-jelölt, a difluorometil-ornitin (DFMO) vizsgálata során felfigyeltek arra, hogy a készítmény csökkenti a gyomorrák elsődleges okozójának tartott Helicobacter pylori baktérium virulenciáját. Eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölték.

A Helicobacter pylori baktérium minden második ember gyomrában jelen van, de a fertőzöttek körülbelül 1%-ánál alakul ki gyomorrák. Bár a fertőzés kezelése lehetséges lenne a gyomorrák kialakulásának megelőzése céljából, egyrészt nem tudni, hogy kit kellene kezelni, másrészt a baktérium számos jótékony hatást is okoz – például reflux betegségek, asztma és egyéb allergiás megbetegedések magasabb arányban fordulnak elő H. pylorival nem fertőzött embereknél, közli a PharmaOnline.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A Vanderbilt kutatói szerint lehetséges a baktérium virulenciájának csökkentése nélkül, hogy eradikálni kellene a szervezetből. Egy korábbi vizsgálat során megállapították, hogy a baktériummal fertőzött állati modellszervezetekben összefüggés mutatható ki a poliaminok képződése és a gyomorrák kialakulása között. Jelen vizsgálatukban pedig azt demonstrálták, hogy a difluorometil-ornitinnal (DFMO) végzett kezelés, mely a poliaminok termeléséhez szükséges egyik kulcsfontosságú enzimet blokkolja, képes megakadályozni a gyomorrák kialakulását.

Eredményeik képezik az alapját annak a klinikai vizsgálatnak, amelyet jelenleg Honduras és Puerto Rico területén folytatnak, amelybe olyan betegeket vontak be, akik az endoszkópos vizsgálat szerint pre-malignus gyomordaganatokkal rendelkeznek, majd a betegség progresszióját értékelik DFMO-kezelés és kontroll összehasonlításával. Állatkísérletek során már észrevették, hogy a DFMO-val kezelt állatokban a H. pylori egyik fő virulencia faktora, a CagA fehérje sokkal kevésbé képes behatolni a bél epithelialis sejtjeibe, így kevésbé tudja kifejteni onkogén hatását.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés