hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Gyorsabb, olcsóbb SM diagnosztikai teszt?

Az OTSZ Online szerint az agy-gerincvelői folyadék immunglobulin szabad kappa könnyűlánc mérése alkalmas lehet a sclerosis multiplex (SM) diagnosztizálására.

Az eredmények azt mutatták, hogy az általánosan alkalmazott, az agy-gerincvelői folyadékban található oligoklonális sávokat (OCB) detektáló diagnosztikus teszttel összehasonlítva a kappa teszt (KCSF) hasonló hatékonyságú volt, de sokkal könnyebb volt laboratóriumban futtatni, olcsóbb volt, és az eredmények gyorsabban elérhetők.

SM-ben az immunrendszer megtámadja az idegrostok védőburkát, ami megzavarja az agy és a gerincvelő közötti jelátvitelt és maradandó idegkárosodáshoz vezethet. Az állapotot általában az OCB-teszt segítségével diagnosztizálják, melynek során két vagy több oligoklonális sáv jelenlétét tekintenek diagnosztikus értékűnek az SM-re vonatkozóan. Az OCB-teszt kalandos utat járt be, hol be- hol kikerült az SM diagnosztizálására használt klinikai, radiográfiai és laboratóriumi módszereket felsoroló irányelvek, a McDonald-kritériumok közé. Az SM diagnosztikus irányelveinek legutolsó, 2017-es frissítésének ismét részévé vált. Ez a teszt azonban körülbelül 4 órás analitikai feldolgozást igényel, munkaigényes, és képzett szakemberek szubjektív vizuális értelmezését igényli, ami nem egy esetben sok különb9ző interpretációt eredményez, van úgy, hogy ugyanazon a mintán 3 szakember 3 féle eredményt lát: 8, 10, illetve 12 sávot. Jelenleg még az USÁ-ban is csak körülbelül 100 laboratórium végzi az OCB-tesztet, e laborok a COVID-járvány miatt nagyon elfoglaltak, ami késleltetheti a betegek és orvosaik számára a megerősített SM diagnózis felállítását vagy az állapot kizárását. A kappa CSF teszt alternatívát kínálhat. Míg az OCB teszt a két nehéz- és két könnyű (kappa és lambda) láncból álló antitestek jelenlétét méri, addig a kappa-teszttel csak az antitestek egy töredékét, a kappa könnyű lánc koncentrációját mérjük a CSF-ben, hangsúlyozzák a módszer előnyeit Dr. Maria Willrich (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota9 és munkatársai a Mayo Clinic Proceedings áprilisi számában közzétett (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025619621007102) munkájukban.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink