hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gyógyszergyárból egészséggyár

A sanofi-aventis/Chinoin kezdeményezése a felelősebb gyógyszeriparért: a gyógyszergyártó nyilvánosságra hozta fenntarthatósági jelentését és felelősségvállalási stratégiáját.

A sanofi-aventis/Chinoin a hazai gyógyszergyártók közül elsőként ismertette az ENSZ Agenda 21 dokumentumához illeszkedő fenntarthatósági és felelősségvállalási stratégiát és a tevékenységéről képet adó, kétévente megjelenő fenntarthatósági jelentését. A külső tanácsadó közreműködésével készített, és a KÖVET– Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért szervezet által minősített 2008-as és 2009-es éveket értékelő jelentést most hozták nyilvánosságra.

Magyarország piacvezető gyógyszergyártója szemléletváltásra és felelősebb piaci magatartásra ösztönzi a teljes gyógyszeripart – mondta a jelentés sajtóbemutatóján Christophe Gourlet, a sanofi-aventis/Chinoin vezérigazgatója. A vállalat átvilágította a hazai vállalat működését, értékelte gazdasági-üzleti, társadalmi és környezeti teljesítményét, és a fenntarthatóság alapelveit figyelembe véve kialakította felelősségvállalási stratégiáját, amelyet akciótervek formájában valósít meg. A vezérigazgató hangsúlyozta: az értékek újragondolására alkalmas konzultációs folyamatba bevonták a dolgozókat is; a vállalat stratégiájának és akciótervezésének egyik legfontosabb eleme, hogy azokat társadalmi párbeszédben alakítja ki.

Christophe Gourlet

A vállalatcsoport felelősségvállalási gyakorlatát az emberi erőforrás megbecsülésével kezdi; a munkavállalók képzésére két év alatt közel 600 millió forintot fordított, míg a szociális kiadások összege a jelentéstételi időszakban meghaladta az 1,6 milliárd forintot. Diószegi Zsuzsa, a vállalat veresegyházi telephelyének igazgatója elmondta: A vállalati értékrendnek megfelelően a csökkent munkaképességűek foglalkoztatására programot indítottak, 2008-ban elnyerték az év esélyteremtő munkahelye címet, támogatják a Kerülj közelebb!-kampányt, ami a fogyatékkal élőkkel szembeni előítéletek ellen küzd. Evente biztosítanak minden dolgozónak ingyenes szűrést.

A sanofi-aventis/chinoin üzletviteli gyakorlatát azonban nem csak munkáltatóként, de gyártóként és befektetőként is igyekszik felelősen alakítani. 2009-ben környezeti intézkedésekre közel egymilliárd forintot fordítottak, a magyarországi klímavédelmi intézkedéseket pedig klíma-díjjal jutalmazta a nemzetközi csoport. Mint Ódor Erzsébet, a cég környezetvédelemért felelős igazgatója elmondta, a telephelyek környékén lakók nyílt napok keretében ismerhetik meg a vállalat tevékenységét, és külön kiemelte, hogy bár nem kötelező, rendszeresen végeznek legionella-, illetve azbeszt-vizsgálatot, és szükség esetére vésztározókat építtetek (ezek szerencsére üresen állnak).

A vállalat felelősségvállalási stratégiájának középpontjában nem csupán a betegségek kezelése, hanem az emberi egészség védelme áll – mondta Rózsa Iván, a cég kommunikációs igazgatója –, és elsődleges célunk, hogy a sanofi-aventis/ „egészséggyárként” tudjon működni, a megelőzést, az egészségmegőrzést népszerűsítve és támogatva”.

Rózsa Iván

A sanofi-aventis/Chinoin fenntarthatósági jelentésében közölt eredmények széleskörű megismertetése komoly előrelépést és szemléletváltást hozhat a egészségiparban – tette hozzá Erős László orvosigazgató –, tudatosítva, hogy a betegségek leküzdése alapvetően a prevencióval kezdődik. Ennek érdekében 2010-ben számos olyan kezdeményezést indított útjára a gyógyszergyártó, ami egyrészt felvilágosítja, másrészt az egészséges életmódra buzdítja a lakosságot. A vállalat teljes jelentése megtalálható a www.sanofi-aventis.hu címen.

A fenntarthatósági jelentés elkészítésében és a felelősségvállalási stratégia megalkotásában a sanofi-aventis/Chinoin partnere a CSR Services Kft. volt. Az ügynökség kiemelt tanácsadói területei a fenntartható vállalatirányítási rendszerek, felelős üzletvitel és szervezetvezetés, CSR projektmenedzsment.

A fenntarthatósági jelentés minősítését a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért végezte, amely, mint Galambosné, Dudás Zsófia, az egyesület képviselője kifejtette, szakértő, kívülálló, nem nyereségközpontú szervezetként, a vállalat érdekelt feleinek bevonásával minősítette a vállalatcsoport jelentését és fenntarthatósági teljesítményét. Hozzátette: az átláthatóság vállalása óriási bátorság a sanofi-aventis/Chinoin részéről, hiszen a jelentés során rázós adatokat is vizsgálhattak, például szabálysértéseket is nyilvánosságra hozhattak. Hangsúlyozta: a cég példaképp szolgál az összes többi magyarországi gyógyszergyártó számára.

Végezetül Rózsa Iván elmondta: a közeljövőben a sanofi-aventis/Chinoin a cukorbetegek érdekében indít kampányt, amelynek az lesz a célja, hogy segítsék a vércukorszint-célérték elérést.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink