hirdetés
hirdetés
2019. április. 22., hétfő - Csilla, Noémi.
hirdetés

Kollégánk, a kobot

Az újonnan telepített ipari és szolgáltató robotok 30 százaléka olyan együttműködő, azaz kollaboratív robot, amely az emberekkel egy csapatban is biztonsággal dolgozhat, írja a GyártásTrend.

hirdetés

Az IFR (International Federation of Robotics) februárban közzétett, legfrissebb statisztikái szerint a gyártóiparban ma már átlagosan 76 robot jut 10 ezer alkalmazottra – 2015-ben ez a szám még 66 egység volt. A régiók robotsűrűsége azonban jelentősen eltér ettől a globális mutatótól. Európában átlagosan 99 robot jut ennyi dolgozóra, Amerikában 84, Ázsiában pedig 63 darab. Magyarázható ezzel is, hogy 2010 és 2016 között a robotsűrűség az ázsiai országokban nőtt a leggyorsabban, évente átlagosan 9 százalékkal, míg ez érettebb piacokon a telepítések üteme visszafogottabb volt, Amerikában átlagosan évi 7, Európában 5 százalékkal bővült a munkába állított robotok száma, közli a lap. 

Tegyük hozzá, a világ tíz, legnagyobb mértékben automatizált országának gyártóiparában a robotsűrűség a globális és a régiós átlagokat is messze felülmúlja. Az IFR jelentése (2017 World Robot Statistics) szerint a listát Dél-Korea vezeti 631 egységgel, majd Szingapúr (488) következik, és dobogós helyezést ért el Németország (309) is, megelőzve Japánt, ahol 303 robot jut 10 ezer alkalmazottra.

Rohamosan robotizáló Európa 

A top 10-es listát egyértelműen Európa uralja, mivel az élmezőnybe jutott még Svédország (223), Dánia (221), Olaszország (185) és Belgium (184) is. Kivétel az Egyesült Államok (189) a hetedik, és Tajvan (177) a tizedik helyen.

Európában Németország jár élen az ipari automatizálás terén, a térségben 2016-ban leszállított robotok 36 százalékát itt üzemelték be, és a telepített robotok 41 százaléka itt működött. Az IFR arra számít, hogy a németeknél 2018 és 2020 között is legalább 5 százalékkal bővül majd az automatizáció piaca, elsősorban az ipar, de különösen az autógyártás növekvő robotigényétől hajtva.

Franciaország a globális átlagot ugyan jóval felmúló 132 egységével régiós szinten már kevésbé jeleskedik, két kelet-európai ország is megelőzi a rangsorban, míg az Egyesült Királyság a 10 ezer főre jutó, 71 robotjával ugyancsak leszerepelt, és bizonytalan, hogy lemaradásából mikor tud behozni valamit, mert a helyi és a jelen lévő külföldi iparvállalatok, közöttük az autógyártók a Brexit körüli bizonytalanság miatt elodázhatják beruházásaikat.

Universal Robots UR5: kobot eteti a CNC-üvegesztergapadot a Hofmann Glasstechnik kisvállalatnál
Universal Robots UR5: kobot eteti a CNC-üvegesztergapadot a Hofmann Glasstechnik kisvállalatnál

Kelet-Európában Szolvénia (137) és Szlovákia telepítette a legtöbb robotot, amivel a világranglista 16., illetve 17. helyére kerültek, Svájcot (128 egység, 19. hely) is megelőzve. Az alpesi országot a 20. helyen a Cseh Köztársaság követi, ahol 101 robot jut 10 ezer alkalmazottra. Az IFR rámutat, mind a cseheknél, mind a szlovákoknál elsősorban az autóipar részéről jelentkező, erős kereslet pörgeti fel az automatizálás ütemét. Noha Magyarországon is erős jelenléttel bírnak az autógyárak, nálunk 2016-ban csupán 57 ipari robot jutott 10 ezer dolgozóra. Messze alulmúltuk ezzel a globális átlagot, így aligha vigasztalódhatunk azzal, hogy Norvégia (51), Lengyelország (32), Romána (15) vagy éppen Oroszország (3) a miénknél is alacsonyabb robotsűrűséget ért el.

Előrejelzésében (Top 10 Predictions for Worldwide Robotics for 2017 and Beyond) az IDC kiemeli, hogy a robotika területén a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a képfelismerés, a navigáció, a mikroelektromechanikus rendszerek (MEMS-ek), érzékelők és a félvezető-technológiák fejlődése felgyorsította az innovációt, ami többek között a kobotok megjelenését is eredményezte.  

A piacelemző szerint amellett, hogy az újonnan telepített robotok 30 százaléka idén már kobot lesz, 2020-ra a robotok 60 százaléka felhőalapú alkalmazások révén kognitív képességekre is szert tesz, a kereskedelmi robotok 40 százaléka pedig egy elosztott, gépi intelligencia hálózatára csatlakozva akár 200 százalékkal hatékonyabban tud majd dolgozni, mint a négy évvel korábbi modellek. 

Nem csupán a gyártóiparban nő gyors ütemben a robotsűrűség, az e-kereskedelem területe szintén nagy felvevőpiacnak számít. Az IDC szerint idén a világ 200 legnagyobb e-kereskedelmi vállalatának 45 százaléka már robotrendszereket fog használni megrendeléseket teljesítő raktáraiban és a kézbesítés folyamatában. Jövőre a vezető logisztikai, egészségügyi és közműszolgáltató szervezetek 35 százaléka szintén robotokkal automatizálja majd működését, jósolja a piacelemző.

Ember és robot együttműködése nem új keletű koncepció, de azt a technológia fejlődésének köszönhetően igazából a kobotok váltják valóra, emelik magasabb szintre elsőként, ezért ezeknek a kollaboratív robotoknak kétségtelenül kulcsszerepük lesz az ipar 4.0 korában. Az emberekkel közös munkaterületen osztozva a legkifinomultabb műveleteket is biztonságosan el tudják végezni, így egyrészt beruházási költségeket takarítanak meg a vállalatoknak a védőkorlátok elhagyásával és az alapterület jobb hasznosításával, másrészt olyan adatokat gyűjtenek és továbbítanak az informatikai rendszerekbe, amelyek elemzésével akár valós időben, automatikusan fokozható a gyártás hatékonysága, illetve megelőzhető a meghibásodásokból eredő leállás.

Nem utolsósorban a kobotok az emberi munkát is hatékonyabbá és élvezetesebbé teszik, mivel átveszik a rutinfeladatok elvégzését, így az alkalmazottak nagyobb hozzáadott értékű teendőkre összpontosíthatnak.

KUKA LBR iiwa: a fáradhatatlan és következetesen pontos kobotok nemcsak az összeszerelés hatékonyságát, hanem a készülő termék minőségét is növelik
KUKA LBR iiwa: a fáradhatatlan és következetesen pontos kobotok nemcsak az összeszerelés hatékonyságát, hanem a készülő termék minőségét is növelik

A világ egyik legnagyobb bértervező, -gyártó és logisztikai vállalatának számító Flex ausztriai gyárában, amely az egészségügy technológiai beszállítóit, valamint a gyártóipar szereplőit és az autógyárakat szolgálja ki, a Mobile Industrial Robots két MiR100-as kobotja szállítja az alkatrészeket a raktárból a gyártósorokra. A próbaprojekthez egy 600 méteres útszakaszt alakítottak ki, amelyen a kobotok fordulónként 100 kilogramm rakományt juttatnak célba teljesen önállóan, még a gyorsan záródó, beltéri ajtókat is maguk nyitják ki. A Flex eddigi tapasztalatai nagyon jók. Minthogy nem kell az alkatrészek szállításával foglalkozniuk, az alkalmazottak a logisztikai problémák azonosítására és megoldására fordítják idejüket, méghozzá eredménnyel – az adagolást kiegyenlítettebbé tették, és a folyamatokat is finomhangolták.   

De ne gondolja senki, hogy kobotok alkalmazását csak nagyvállalatok engedhetik meg maguknak. A 23 fős német Hofmann Glastechnik kisvállalat, amely orvosi és kutatólaboratóriumoknak, valamint ipari készülékekhez szállít technikai üvegtermékeket és -alkatrészeket, a Universal Robots két kobotjával javította a munka hatékonyságát és a termékek minőségét. Az UR5-ös és UR10-es robotkar a cég különböző CNC-üvegesztergapadjait eteti a megmunkálandó, törékeny üvegcsövekkel, pontosan és fáradhatatlanul, naponta 11 órán át. A szakképzett alkalmazottak így több figyelmet fordíthatnak bonyolultabb feladatok elvégzésére, miközben a stabilabb folyamatok és a kevesebb leállás eredményeként a termelékenység 50 százalékkal nőtt, és a beruházás mindössze 6 hónap alatt megtérült a Hofmann Glasstechnik számára.

A teljes cikk

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

 • learn more Magyarországi várak grafikus látványtérképe

  Hazánk történelmében jelentős szerepet játszó 49 vár történetét és elhelyezkedését ismerhetik meg a vásárlók...

 • learn more Patikai emlékek. Kerámiaedények

  A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyógyszerésztörténeti szakgyűjteményei közül nem csupán számbeli nagyságával, és szakmailag...

 • learn more Élettan gyógyszerészhallgatók részére

  Tartalom I. rész - Élettani alapfogalmak A szervezet belső környezete és a homeosztázis fogalma  A sejtfunkciók molekuláris...

 • learn more Szeretkezés fogságban - A szexualitástól az erotikáig

  "Az utóbbi évtizedekben a szex árucikké vált, ugyanakkor a szexualitással kapcsolatos kérdések zöme még...

 • learn more A magyar bridzs krónikája

  A szerző előszava A bridzskönyvek legnagyobb része egyfajta tankönyv, mely a licit, a lejátszás vagy az ellenjáték területén próbál meg...

 • learn more Aneszteziológia és intenzív terápia

  A jegyzet célja: megismertetni az anesztéziát és az intenzív terápiát, valamint hidat építeni az első években megszerzett...

 • learn more A személyes és társas tényezők szerepe a rehabilitációs munkában

  A kötet középpontjában a krónikus betegséggel élők testi, lelki és szociális...

 • learn more Csoportdinamika

  Ez a könyv Rudas János harmadik műve a csoportokról. Aki korábban tanulta és gyakorolta az önismereti, személyiségfejlesztési, emberierőforrásfejlesztési...

 • learn more The Ripa Pannonica in Hungary

  The Roman Empire was the largest and longest existing empire in the history of the world. Its frontier was extended as far as the Danube during the...

 • learn more Növényanatómiai-botanikai terminológiai szótár

  Átfogó botanikai tárgyú nevezéktani szótár magyar nyelven mintegy fél évszázada jelent meg utoljára. E hiány...

 • learn more Az orvostudomány jövőformálói - TOP 25 feltörekvő tehetség

  Miközben a sajtóban megjelenő hírek zöme az egészségügy nehézségeiről és kudarcairól szól,...

 • learn more Szexuálfarmakológia

  Mely gyógyszerek okoznak szexuális problémákat, és miért? Milyen kérdéseket tegyünk fel betegeinknek? Hogyan alkalmazhatók a szexuális működést...

 • learn more Gyakorlati útmutató a női változókor időszakához

  Annyit biztosan mondhatunk, hogy a változókori panaszok kezelése legtöbbször indokolt és ugyanakkor sokrétű – a...

 • learn more Misce fiat...

  Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös, tiszteletbeli elnöke a 70. születésnapjára állította össze a kamara elmúlt 20 évének történetét...

 • learn more Hospice szakápolástan

  Az otthoni hospice ellátás egyre jobban terjed hazánkban. Jelen kötet segítséget nyújt a haldokló betegek otthoni ellátásában, ápolásában a...

 • learn more Gyógyszertan 2013

  Az immár negyedik, átdolgozott, frissített új kiadványba bekerültek az előző kiadás óta törzskönyvezett készítmények, ill. azok új kiszerelései, és...

 • learn more Tünet-ok-kezelés

  A könyvet, a piacon található „gyógyszerismertető” kiadvá­nyok­tól eltérően, gyakorlati terápiás tanácsadóként állítottuk össze, ami...

 • learn more Képes szimmetria

  A Széchenyi-díjjal kitüntetett, kémiával foglalkozó, nemzetközileg elismert akadémikus szerzőpáros könyve pontosan és ugyanakkor közérthetően,...

 • learn more Sportélettani kislexikon

  A sportélettan a sportnak és általában az emberi test mozgásainak az életfolyamatokra gyakorolt hatásaival, és a teljesítőképesség lehető...

 • learn more Sorsdöntő génjeink

  Az USA-ban már nagy sikert aratott könyv Európában először magyarul jelent meg. A szerző a könyvében leírja, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki...