hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Eszköz az MI a társadalmi-gazdasági célok megvalósításához

A legjelentősebb fókuszterületek az ipari robottechnika, az e-mobilitásra való átállás, az intelligens járműfejlesztési technológiák és a gyógyászati, orvostechnológiai alkalmazások, közli a GyártásTrend.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Bécsben, a versenyképességért felelős miniszterek informális találkozóján, ahol a digitális kihívásokról és a mesterséges intelligenciáról is tárgyalt, a többi közt elmondta: az Európai Unió és tagállamai versenyképessége szempontjából a mesterséges intelligencia terén is az ipari vállalati innovációra érdemes összpontosítani a közös erőfeszítéseket. Az MI témája magyar szempontból kiemelt, mivel többféle lehetőséget kínál arra, hogy a kutatóintézetek és -csoportok, egyetemek bekapcsolódjanak a nagyléptékű, közvetlen európai K+F és innovációs programokba. A kormányzati szakpolitika kezdeményező szerepet kíván vállalni a programokat előkészítő uniós stratégiák végrehajtásában.

Palkovics László felhívta a figyelmet arra, hogy az MI eszköz a társadalmi-gazdasági célok megvalósításához. Az előrelépéshez európai szinten azonosítani kell azokat a területeket, melyekben versenyképesek lehetnek, a jogalkotást fel kell gyorsítani, hogy ne hátráltassa a technológiai fejlődést. Európának komoly erőssége a kutatói bázis kiterjedtsége és az élenjáró robotika, amelyekre a továbbiakban is fokozott figyelmet kell fordítania, hogy a technológiai versenyben az élvonalban tudjon maradni – mondta. 

A tárcavezető az újraiparosításról és a következő többéves pénzügyi keretről szóló eszmecsere során a magyar álláspontot ismertetve kifejtette: a legjelentősebb fókuszterületek az ipari robottechnika, az e-mobilitásra való átállás, az intelligens járműfejlesztési technológiák és a gyógyászati, orvostechnológiai alkalmazások. Az új üzleti modellek létrejöttéhez fontosak az adatok megosztására, azokból új értékek létrehozására szerveződő céges hálózatok, ehhez azonban elodázhatatlan a szabványosítás megvalósítása és a digitális átalakuláshoz illeszkedő jogszabályi háttér biztosítása. 

A közlemény szerint Palkovics László az Európai Bizottság több tagjával is egyeztetett a találkozón. Andrus Ansip digitális egységes piacért felelős alelnökkel a júniusban közzétett Digitális Európa Program (DEP) javaslatot tekintették át. A program keretében a testület 9,2 milliárd eurót fordítana a digitális kihívások kezelésére, szuperszámítógépekre, mesterséges intelligenciára, kiberbiztonságra, a digitális készségek fejlesztésére, a digitális technológiák széles körű használatának biztosítására a gazdaságban és a társadalomban. A támogatott tevékenységek végrehajtása, finanszírozása a tervezet szerint közvetlen bizottsági irányítással történne, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!