2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Gulyás Gergely: A praxisközösségi együttműködés a feltétele a háziorvosi béremelésnek

A praxisközösségi együttműködés mértéke fogja meghatározni, hogy mennyi bérkiegészítést kapnak a háziorvosok és az alapellátó fogorvosok. Három kategóriáról döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely.

Alapellátás nélkül nincs megfelelő egészségügyi ellátás, ezért elengedhetetlen, hogy a háziorvosi rendszer jól működjön. Az alapellátók helytállásának óriási jelentősége volt a koronavírus-járvány során, így – az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény elfogadása nyomán – a kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek – vezette fel a szerdai kormányülésen született döntést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A 428 ezer forintos háziorvosi bér és az orvosi bértáblában szereplő összeg közötti teljes különbözetet megkapja az az orvos, aki szoros praxisközösségi együttműködést vállal – vázolta a kabinet döntését a politikus. A két összeg közötti különbség 80 százaléka jár annak, aki lazább kapcsolatot tart fent a praxisközösséggel. Annak is jár pénz, aki egyáltalán nem kíván részt venni a praxisközösségi munkában, ő a különbözet 30 százalékát kaphatja majd meg. Az intézkedés az alapellátó fogorvosokra is vonatkozik – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a költségvetésből 100 milliárd forintot különítettek el erre.

Hiányzó adatok és rendeletek

Bár Gulyás Gergely erről nem tett említést, így csupán valószínűsíthető, hogy a közalkalmazotti bérek alapján határozta meg a kormány a 428 forintos „háziorvosi bért”, amely ebben a formában nem létezik, hiszen a többségében vállalkozói formában dolgozó orvosok esetében értelmezhetetlen ez a fogalom. Előfordul, hogy egy-egy praxisban alkalmazottként dolgoznak orvosok, az ő fizetésük azonban jellemzően ennél az összegnél magasabb.

A miniszter nem beszélt arról sem, hogy mikortól vezeti be a kormány a most ismertett három kategóriát, ám addig ezt biztosan nem teheti meg, amíg meg nem jelenik a 2015-ben elfogadott alapellátási törvény praxisközösségekre vonatkozó végrehajtási rendelete, amire öt éve vár hiába a szakma, hiszen abból mindezidáig egyedül a kollegiális vezetői rendszerre vonatkozó szabályozás készült el. Ugyancsak nehezen értelmezhető a „szorosabb” és „lazább” együttműködés fogalma, „részleges” praxisközösségekről ugyanis mindezidáig nem esett szó.

MedicalOnline

Járvány: korlátozásokról, oltásokról, igazolásokról

A február 1-jéig érvényben lévő korlátozásokat jövő heti ülésén vizsgálja felül a kabinet, ám Gulyás Gergely úgy vélte, hogy a tömeges oltások megkezdéséig nem várható az intézkedések enyhítése. Ugyanakkor a tegnapi kormányülésen áttekintették a járványügyi helyzetet, és megállapították, hogy míg a szomszédos országokban és Európa jelentős részén elindult a harmadik hullám, Magyarországon csökken a fertőzöttek száma, és kevesebb a halálozás. A politikus szerint ez annak köszönhető, hogy sikerül betartani a nemzeti konzultáció alapján meghozott járványügyi intézkedéseket.

A tömeges oltás megkezdéséhez egyértelműen kevés az Európai Unióból érkező vakcinamennyiség, és bár a magyar kormány értékeli az Európai Bizottság erőfeszítéseit, hogy több vakcinát szerezzen be, de – szinte valamennyi tagállammal együtt – keveslik az elért eredményeket – fogalmazott meg kritikát Gulyás Gergely, hozzátéve, nemcsak az unió, hanem az Európai Gyógyszerügynökség is rendkívül lassú, ami a koronavírus elleni vakcinák engedélyeztetését illeti. Magyarország egyébként az EU-s vakcinabeszerzés keretében jelentős számban kötött le oltóanyagokat, ezekkel 8,8 millió embert lehetne beoltani idehaza – közölte a kabinetminiszter.

Éppen ezért mindenkivel tárgyalunk, akiktől „alternatív módon” vakcinát lehet beszerezni – szögezte le a politikus, hangsúlyozva, hogy olyan oltóanyagokat keresnek, amelyekkel már több millió embert beoltottak, és amelynek hatékonyságát és biztonságosságát a hazai gyógyszerhatóság megfelelőnek ítéli. Tárgyalnak Oroszországgal és Kínával is, Szijjártó Péter külügyminiszter jelenleg a Szputnyik V szállításáról folytat tárgyalásokat az orosz hatóságokkal.

A kormány nem kíván nyomást gyakorolni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetre a vakcinák engedélyezésének siettetése miatt, azonban a hatóságoknak tudomásul kell venniük, hogy tucatszám veszítik életüket az emberek, így ebben a rendkívüli helyzetben a folyamatokat fel kell gyorsítani. Hozzátette azt is, az oltások hazai felhasználásának nem feltétele, hogy az európai hatóság is engedélyezze azokat.

A háziorvosnál nem, kizárólag a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet regisztrálni az oltásokra, illetve a 65 éven felüliek papíralapon is megtehetik ezt – szögezte le Gulyás Gergely, aki ezt azzal indokolta, hogy az oltások sorrendiségét csak központi nyilvántartás alapján tudják meghatározni, és a rendelkezésre álló készleteket az oltási tervnek megfelelően beosztani. Elmondta azt is, hogy a sorrendet az is befolyásolja, hogy az állampolgároknak ingyenesen járó koronavírus-vakcinából mindenki az általa preferáltat választhatja, amelyet akkor kap meg, amikor az rendelkezésre áll.

Az oltottak plasztikkártyát kapnak igazolásként – válaszolt a vakcinaútlevéllel kapcsolatos újságírói kérdésre a miniszter. Kifejtette, hogy az igazolással kapcsolatos részletek még kidolgozásra várnak, hiszen 6-12 hónapos védettség nagy valószínűséggel azoknál is kialakul, akik átestek a COVID-19 betegségen. Egyelőre nincsenek valid adatok arra vonatkozóan sem, hogy az egyes vakcinák mennyi ideig nyújtanak immunitást a koronavírussal szemben. Az viszont már most biztosan elmondható, hogy több előnye is lesz a COVID-kártyának, így például az este 8 óra utáni kijárási tilalom már nem releváns azoknál, akik immunitást élveznek.

A politikusokra is vonatkozik az oltási rend

Álhír, amelyet az egészségügyért felelős tárca is határozottan cáfolt, ilyesmi nem fordulhat elő – jelentette ki a kabinetminiszter arra a hírre reflektálva, miszerint a nap végén „kiöntik” a fel nem használt oltóanyagokat az oltópontokon. A speciális tárolási feltételek okozhatták, hogy előfordulhatott, hogy olyan személyt oltottak be a maradék vakcinával, aki arra az oltási rend szerint nem volt jogosult. Az ilyen eseteket a politikus szerint érdemes kivizsgálni, ugyanakkor azt is mondta, hogy „minden oltóanyagot hasznosítani kell”.

Hivatali visszaélést követ el az az orvos, aki az oltási renddel ellentétesen, jogosulatlan előnyben részesít valakit – szögezte le Gulyás Gergely. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az oltási rend a kormánytagokra is vonatkozik. Bár más országokban előfordult, hogy az oltási kedv növelése érdekében a miniszterelnök is felvette a COVID-vakcinát, azonban idehaza ehhez törvényt kellene módosítani, ugyanis a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé a kivételezést.

Hálapénzről, orvosegyetemekről

A „hálapénzkommandókra” vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy az emberek és az orvosok egyaránt betartják a jogszabályokat. A hálapénz elfogadása január 1-je óta hivatalból üldözendő közvádas bűncselekmény, így a Nemzeti Védelmi Szolgálat minden eszközt megkap ahhoz, hogy ezt ellenőrizni tudja. Kiemelte ugyanakkor, hogy a paraszolvencia büntethetőségét a Magyar Orvosi Kamara javaslatára vezette be a kormány.

Nem szándéka a kormánynak az orvosegyetemek modellváltása, ám az intézmények élénk érdeklődést mutatnak az alapítványi működési struktúra iránt – fogalmazott kérdésre válaszolva a miniszter, hozzátéve azt is, a betegellátást végző klinikák az egyetemek részei, így ezeket alapítványi működési forma esetén is fenn kell tartani.

Egy idős nő megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az oltóközponttá átalakított nagyenyedi sportcsarnokban 2021. január 21-én. MTI/Kiss Gábor
Egy idős nő megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az oltóközponttá átalakított nagyenyedi sportcsarnokban 2021. január 21-én. MTI/Kiss Gábor

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés