hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A katonás rend az egészségügy átalakításának záloga

Az InfoRádió vendége volt az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet most kinevezett főigazgatója, Erőss Loránd.

A szakember az InfoRádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy az intézményátalakítás nem előzmény nélküli, mert 2018-ben a kormány elindított öt nemzeti egészségügyi programot. Ehhez kapcsolódik még két program, az alapellátás szakpolitikai programja és a népegészségügyi szakpolitikai program, és minden nagy program mögé egy nagy országos intézetet állítottak, így jött létre az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet is, amely elsősorban a mentális egészségügyi programért felel – mondta Erőss Loránd. Hozzátette, az új intézmény az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet egyesülésével jön létre.

A főigazgató kiemelte, az idegsebészet, az ideggyógyászat és a pszichiátria minden népegészségügyi programban megjelenik, példaként említette, hogy a rákellenes programban az agydaganatok révén, a keringési programban a sztrók és a különböző agyi keringési zavarok miatt, a mozgásszervi programban pedig az idegsebészeti tevékenység révén.

"Az egészségügyi ellátás koncepciója az Emmiben született meg, de a végrehajtást a Belügyminisztérium végzi. Az a katonás rend, ahogy a Belügyminisztérium dolgozik, biztosítja azt, hogy ha felmérjük a feladatokat, a lehetőségeket és az eszközparkot, akkor végre tudjuk hajtani a feladatot. Ez a rendezőelv nagy segítség az egészségügy átszervezésének az operatív részben, amire hetven éve vár a szakma. A kormányzati akarat megszületett. Elindult a munka, ez egy hatalmas feladat, nem egy-egy főigazgató terméke lesz a megoldás, hanem ez csapatmunka" – mondta Erőss Loránd.

A főigazgató beszélt arról is, hogy minden segítséget megkapnak az Országos Kórház Főigazgatóságtól, soron kívül fogadják az új vezetőket, ha bármilyen szervezési gondjuk van. A szakember úgy látja, a szakmában most nagyon bizakodó mindenki.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink