hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Gonarthrosis: a fogyás a gyógyszer

Kezdődő gonarthrosis esetén a fogyás – bár hatását sokan alábecsülik – hatásos fájdalomcsillapítónak minősül, írja a PharmaOnline.

– Fáj a térde? – Fogyjon le! – egyszerű és hatásos megoldás, ami dózisfüggő is, azaz minél több súlyfeleslegtől szabadul meg a beteg, annál kevesebb fájdalmat okoz neki a térízületi porckopása, írja a PharmaOnline.

Diétával, sporttal vagy a kettő kombinációjával is le lehet fogyni

A 2013-ban publikált „Intensiv Diet and Exercise for Arthritis” (IDEA)-vizsgálat 399 túlsúlyos (testtömegindex 27 és 41 közötti) nőnél és férfinál igazolta a 18 hónapon keresztüli súlykontroll pozitív hatását.

A középsúlyos térízületi porckopásos, azaz a 2-es és 3-es Kellgren & Lawrence értékkel leírható (az értékek 0-tól 4-ig terjedő skálán jellemzik a térdízületi arthritis súlyosságát az egészséges állapottól (0) a legsúlyosabb formáig (4)) állapotú betegeknél a sport, a diéta, valamint a kettő kombinációja is fogyáshoz vezetett.

A legjelentősebb mértékű súlycsökkenés (10,6 kg) a diéta és a sport együttes hatására jelentkezett. A tapasztalt súlyvesztés jelentős része (8,9 kg) a diétának köszönhető, míg 1,8 kg fogyás írható a sportolás számlájára.

A súlyvesztés a fájdalom csökkenéséhez vezet

Az étrend és a mozgás kombinációja a betegek 40 százalékánál azt eredményezte, hogy másfél év elteltével 0 és 1 közötti WOMAC értékekkel rendelkeztek. A Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) értéke 0-tól 4-ig terjedően írja le az osteoarthritises fájdalom erősségét, ahol a 0 a fájdalommentes állapotnak, a 4 pedig az extrém erős fájdalomnak felel meg.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A „csak” diétázó vagy a „csak” sportoló csoportba tartozókat véve, a páciensek 20 százaléka számolt be 0 és 1 közötti WOMAC-értékről.

Minél többet fogy, annál jobb

A fogyásból a legtöbbet azok a betegek profitáltak, akik kiindulási testtömegük több mint 20 százalékától szabadultak meg. Náluk a fogyást követően mintegy 25 százalékkal enyhébbnek bizonyultak a fájdalmak, mint azoknál, akik eredeti testtömegük csak 10 százalékát adták le. A pár százalékos testtömeg-csökkenés fájdalomcsillapító hatása pedig még ennél is kevesebbnek adódott.

A testtömeg-csökkenés dózisfüggő hatása nem csak a fájdalom enyhülésében, hanem az ismert gyulladásos marker, az interleukin-6 koncentrációjában, funkcionális paraméterekben, mint például a 6 perces járástávolságban, illetve a betegek életminőségében is nyomon érhető.

Bár a sport és a diéta kombinációja sem képes a károsodott porc regenerálására, a megfelelő életmód képes a porckopásos folyamatot feltartóztatni.

(Forrás: Arthritis Care & Research)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés