hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Génmódosítás segíthet a lisztérzékenyeken

A liszt- vagy gluténérzékenység problémáin segíthetnek spanyol kutatók génmódosítási kutatásai – írja az Engadget jelentése alapján az Index.

A spanyolországi Intézet a Fenntartható Mezőgazdaságért kutatói olyan, génszerkesztéssel létrehozható új búzatípusokon dolgoznak, amelyek csökkentik a belőlük készült élelmiszerekre adott immunreakciót. A problémát nem is maga a glutén, hanem annak egy gliadin nevű fehérjekomponense okozza, a kutatók ezért ezt próbálták kiiktatni a búzából, méghozzá a CRISPR nevű génszerkesztő módszerrel.

A CRISPR egy egyszerűen programozható génszerkesztő bioszerszám, amely minden eddiginél könnyebbé, gyorsabbá, olcsóbbá és pontosabbá teszi a DNS célzott szerkesztését: nem kívánt darabkákat lehet vele kivágni vagy kicserélni más szegmensekkel. Ez forradalmasíthatja a betegségek kezelését, és úgy általában is meghatározza a genetika jövőjét. Az egyik legígéretesebb alkalmazási területe pedig éppen a mezőgazdaság, mert azt remélik a módszertől, hogy segít biztonságosan ellenállóbbá tenni a növényeket a szárazság és a kórokozók ellen, közlik.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink