hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

GammaTile: sugárzó gyöngyök agydaganatok rekurrenciájának megakadályozására

A GammaTile bélyegnyi méretű kollagén felületre felhordott, aktívan sugárzó gyöngyöcskékből áll, amelyek később felszívódnak a beteg szervezetében.

Az operábilis agydaganatok eltávolítása után a hagyományos utókezelés adjuváns terápiát és néhány hét alatt körülbelül 30 sugárkezelést tartalmaz, ami a betegek számára igen kényelmetlen, és rengeteg időt emészt fel.

A UC San Diego Health egyetemi oktatókórházban idén júliusban kezdték el alkalmazni a GammaTile eszközöket agytumorok reszekcióját követően. A GammaTile bélyegnyi méretű kollagén felületre felhordott, aktívan sugárzó gyöngyöcskékből áll, amelyek később felszívódnak a beteg szervezetében.

A daganat eltávolítását követően a sebész az eszközt közvetlenül a tumor helyére ülteti be, így a sugárzás pontosan azt a helyet éri, ahol arra a rekurrencia megelőzése érdekében a legnagyobb szükség van, a környező szövetek pedig alig kapnak besugárzást. Az eddigi, kis elemszámú vizsgálatok szerint az eszközzel a tumormentes hónapok száma a kétszeresére emelkedett a hagyományos sugárkezeléshez képest.

Forrás: Nakaji P, Youssef E, Dardis C, Smith K, Pinnaduwage D, Brachman D. Surgically targeted radiation therapy: a prospective trial in 79 recurrent, previously irradiated intracranial neoplasms. Poster presented at: 2019 AANS Annual Scientific Meeting

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink