hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 05., szerda - Krisztina.
hirdetés

Fűszerrel a májkárosodás ellen

A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin sikeresen gátolta az epeutak eltömődését és a máj károsodását állatkísérletekben. A kutatók szerint megakadályozza a májkárosodást okozó sejtek működését.

hirdetés

A távol-keleti fűszerkeverék, a curry egyik alapvető alkotóelemét, a kurkumát évek óta vizsgálják, föltételezett gyógyhatását kutatva, mert májkárosodást kivédő tulajdonságára vonatkozólag már voltak biztató eredmények. Kínai kutatók a fűszer új hatásmódjának lehetőségéről számoltak be az Endocrinology szaklap legújabb számában.

A curry a távol-keleti konyha csípős, igen népszerű fűszerkeveréke. Nem csak az ételek ízesítése szempontjából lett közkedvelt, hanem a benne lévő indiai sáfrányt, azaz a gyömbérfélék családjához tartozó kurkumát az ajurvéda orvoslás fontos gyógyszereként is rendszeresen használják. A hagyományos indiai gyógykezelésben használják a szem kötőhártyájának gyulladása esetén a növényből készült oldattal történő ecsetelésre és sebek tisztítására is.

A májgyulladás, vagy az epepanaszok különböző változatait ugyancsak gyógyítják a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint tartalmazó készítményekkel. Ezen az úton indultak el tudományos kutatók több országban is. Laboratóriumi vizsgálatok már korábban is arra utaltak, hogy a sárga festékanyag gyulladásellenes és antioxidáns hatású. H. Hatcher és munkacsoportja a Cellular and Molecular Life Sciences-ben számolt be hasonló eredményeiről, és olyan klinikai vizsgálatok is folynak, melyben a fűszert a mielóma multiplex, Alzheimer-kór, pszoriázis, pankreász- és kolonkarcinóma kezelésére használják.

Michael Trauner osztrák professzor és munkatársai állatkísérletben vizsgálták a kurkumin hatását az epeutak és a máj károsodása esetén. Az általuk vizsgált egértörzs genetikai hiba következtében szenvedett a máj visszafordíthatatlan károsodásában. A kóros folyamat vége májzsugor.

A kísérleti egerek egyik csoportja kurkumint tartalmazó tápot kapott, a másik csoport nem részesült ilyen kezelésben. A kurkumin hatásosan gátolta az epeutak eltömődését és a májsejtek károsodását.

Csen An-ping (Chen Anping) az Egyesült Államokban, Tang Jo-caj (Tang Youcai) pedig Kína egyik egyetemén dolgozik és most közös közleményben írták meg kurkuminnal kapcsolatos vizsgálataik eredményét. A kínai kutatók a nem-alkohol okozta zsírmáj kurkumin kezelésével foglalkoztak. A májbetegségnek ez a formája súlyos elhízás esetén észlelhető. Az amerikai felnőttek 3-4 százaléka szenved ebben a betegségben, melynek végeredménye májzsugor vagy májrák lehet.

A folyamat hátterében egyik kritikus tényező a zsírsejtek termelte hormon, a leptin. A máj kötőszövetes elfajulásának oka elsősorban a kollagén, mert ez a fehérje szaporodik fel májzsugorban. A kutatók azt találták, hogy a kurkumin megakadályozta azoknak a sejteknek a működését, melyek a májszövetnek ezt az elfajulását okozzák.

A kurkumin májra gyakorolt jótékony hatása már 2005-ben is ismert volt: akkor egy belga munkacsoport azt vizsgálta, hogy van-e védő hatása a kurkumin- kezelésnek a metin- és kolinhiányos diéta alkoholos szteatohepatitiszt okozó hatásával szemben. A kurkuminnal kezelt állatok mája a négy hétig tartó kísérlet végére lényegesen kisebb mértékben károsodott, mint a kontrolloké.

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink