hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Palkovics: Nem szól bele az állam a kutatásokba - Bővítve: MTA közlemény

Palkovics László azt ígéri, egy tudósokból álló bizottság dönt majd arról, milyen kutatásra adjanak pénzt, politikus tagja nem lesz a testületnek.

Mára rendkívüli ülés volt a Magyar Tudományos Akadémián, amelyet azért hívott össze Lovász László, az MTA elnöke, mert a kutatásokra szánt forrásokat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz delegálták a 2019-es költségvetés tervezete szerint.

Feszült és fagyos volt a hangulat a rendkívüli ülést követő sajtótájékoztatón – számolt be élő tudósításában a HírTV. Az Akadémia elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a költségvetésről szóló javaslat megjelenése előtt nem egyezettek velük. Lovász László azt mondta, egyelőre nem lát garanciákat arra, hogy ezen túl megőrizhetik az Akadémia és tudomány függetlenségét, ezért erről a következő egyeztetéseken még beszélni kell.

Sem államosításról, sem kontrollról nincs szó, csupán koordinálni szeretnék a munkát
Sem államosításról, sem kontrollról nincs szó, csupán koordinálni szeretnék a munkát

Palkovics László miniszter – aki egyébként maga is tagja az Akadémiának – azt hangsúlyozta, sem államosításról, sem kontrollról nincs szó, csupán koordinálni szeretnék a munkát. Hozzátette azt is, nem lesz kevesebb pénz a kutatásokra. A tervek szerint arról, hogy mely kutatások kapnak támogatást, egy tudósokból álló bizottság dönt majd, amelyben sem politikusok, sem kormánytagok nem lesznek.

Az MTA péntek délután kiadott közleményében azt írja, az Akadémia ragaszkodik a függetlenséghez és a kutatás szabadságához. A 2019. évi költségvetési törvény és az MTA-törvény módosításának előkészítése a Magyar Tudományos Akadémiával való előzetes konzultáció nélkül történt, ezért az MTA azt kéri a Kormánytól, hogy ezek a törvényjavaslatok ebben a formában ne kerüljenek az Országgyűlés elé – többek között ezt szavazta meg 100%-os egyetértésben az MTA Elnöksége június 15-ei rendkívüli ülésén.

(forrás: HírTV, Magyar Tudományos Akadémia )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink