hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Tíz évig titkolózhat az operatív törzs

2032-ban kerülhet nyilvánosságra, milyen adatok alapján született meg egy-egy döntés, írja a közlönyben megjelent rendelet alapján a 24.hu.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány döntése az egyes közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos jogok veszélyhelyzet idején történő gyakorlásáról. A rendelet szerint a veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet idején létrehozott Operatív Törzs – ideértve a munkacsoportját is – feladat- és hatáskörébe tartozó döntések előkészítését szolgáló adatok nem nyilvánosak.

A rendelet az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénynek arra a paragrafusára hivatkozik, amely szerint ezek az adatok a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak. A megismerésükre vonatkozó igény akkor utasítható el, ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné, írja a lap, jelezve: a rendelet hétfőn 23 órakor már hatályba is lépett, és a már folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

(forrás: 24.hu, Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink