hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Javultak a feltételek a hazai tüdőtranszplantációban

Jelentős fejlődést tapasztalt Magyarországon dr. Walter Klepetko professzor, a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika igazgatója az első magyarországi tüdőtranszplantáció helyszínén, közli a Semmelweis Egyetem honlapja.

Dr. Walter Klepetko professzor a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika igazgatója, illetve az Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien tüdőtranszplantációs programjának vezetője. A magyar betegeket eddig ebben az intézményben műtötték, és a hazai csapat is itt készült fel az első magyar beavatkozás elvégzésére. Klepetko professzort dr. Lang György, a Mellkassebészeti Klinika Bécsben is dolgozó igazgatója, valamint dr. Rényi-Vámos Ferenc docens, az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Osztályának vezetője fogadta. Dr. Walter Klepetko a Semmelweis Egyetem honlapjának elmondta: már többször járt a magyarországi intézményben, de mostani látogatása során jelentős fejlődést tapasztalt.

Álláspontja szerint a modern épületet, infrastruktúrát biztosító Országos Onkológiai Intézet és a szervtranszplantáció terén nagy tapasztalatokkal rendelkező Semmelweis Egyetem együttműködése biztos alapot ad a magyar tüdőtranszplantációs program kiépítéséhez. Dr. Walter Klepetko emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 10 évben több mint harminc magyar szakember (sebészek, aneszteziológusok, pulmonológusok, patológusok, radiológusok, koordinátorok, szakdolgozók, pszichoterapeuták) járt a bécsi klinikán, hogy megtanulja a tüdőátültetést.

Dr. Walter Klepetko szólt arról is, hogy Magyarországgal a közeljövőben még folytatódik az együttműködés, mivel a komplex eseteket, így a gyermekeket, a pulmonális hipertóniás vagy más magas rizikójú betegeket továbbra is Bécsben operálják majd meg.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés