hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Fokozott ellenőrzés a németországi tojásbotrány miatt

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Európai Unió hivatalos gyorsriasztási (RASFF) rendszerén keresztül érkezett információ alapján fokozott ellenőrzést rendelt el a Németországban dioxinos takarmánnyal szennyezett, állati eredetű termékek esetleges magyarországi behozatalának megakadályozására - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.

Németországban eddig több ezer gazdaságot zártak be, és csaknem tízezer tyúkot vágtak le, miután dioxinnal szennyezett tojásokat találtak Alsó-Szászországban.

A magyar hatóságok jelenlegi ismeretei szerint nem kerültek fertőzött tojások a hazai piacra, a vidékfejlesztési miniszter ettől függetlenül elrendelte a vizsgálatot - közölte a VM sajtóirodája.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) honlapján pénteken szintén azt közölte, hogy "Magyarországra nem érkeztek dioxinnal szennyezett német takarmányok és élelmiszerek, erről az Európai Unió (EU) gyorsriasztási rendszere tájékoztatta a hivatalt.

A dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, a környezetben is előforduló mérgező anyag, benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben. Az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, inkább hosszú távú hatása jelentős. A szervezetben felhalmozódva ugyanis idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve daganatos megbetegedésekhez vezethet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink