hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Fokozott biztonsági rendszerű pszichiátriai részleg kell

Nem halasztható tovább annak megoldása, hogy külön kórteremben kezeljék az agresszív, súlyos drog- és pszichiátriai beteget, és időskorú, pszichiátriai kórképű betegtársát - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn annak kapcsán, hogy a fővárosi Nyírő Gyula kórházban egy kezelés alatt álló pszichiátriai beteg megölte betegtársát.

Szabó Máté ombudsman már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a fokozott biztonsági rendszerű pszichiátriai részleg szükségességére emlékeztet közleményében.

2008-ban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a János kórházban történt hasonló események körülményeit vizsgálta, és – egyebek mellett – felhívta a jogalkotó figyelmét, "hogy a súlyponti kórházakban hozzon létre a veszélyeztető és/vagy közvetlenül veszélyeztető, de bírósági határozat hatálya alatt még nem álló betegek biztonságos és adekvát ellátása számára egy speciális – fokozott biztonsági rendszerű – pszichiátriai osztályt, vagy osztályi részleget" - írják.

Szintén 2008-ban készült el az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásának körülményeit és következményeit feltáró jelentés, amelyben ugyancsak a pszichiátriai betegellátás és a szakmai irányítás országos intézményének felszámolása, illetve átszervezése kapcsán kerültek előtérbe a hazai ellátás problémái. 2009 végén egy csaknem féléves utóvizsgálat eredményeként született jelentés a teljes hazai pszichiátriai ellátás személyi és tárgyi feltételrendszeréről, a finanszírozási nehézségekből fakadó anomáliákról. Az országgyűlési biztos egyebek mellett elemezte a járóbeteg-ellátás helyzetét, a gyermekpszichiátria működésének lehetetlenségeit, a drogbetegek kezelésének nehézségeit. Feltárta a krónikus ellátás és a rehabilitáció szétválasztásának nem várt következményeit, a különböző kórképű és korú betegek kényszerű együttkezelését, valamint a magas biztonsági fokozatú pszichiátriai osztályok hiányának következményeit.

A közlemény kitér arra, hogy az ombudsman jelentésének megállapításait kiemelve, 2010-ben tárgyalások kezdődtek az egészségügyi államtitkárság és a szakmai szervezetek között arról, hogy a hajdani OPNI szakmai szolgáltatásait követő új országos pszichiátriai központ létesüljön. Azon belül pedig szó volt a szakmai, módszertani, tudományos és oktatói tevékenység mellett speciális egység, így magas biztonsági fokozatú osztály létrehozásáról is, amely az egész ország területéről fogadná a különösen veszélyes betegeket.

Az ombudsman szerint a múlt keddi tragédia ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy a pszichiátriai ellátó rendszer - különösen annak tárgyi – feltételei még mindig hiányosak, és ez a körülmény nem teszi maradéktalanul elkerülhetővé a szélsőséges esetek megismétlődését. Nem halasztható tovább annak megoldása, hogy külön kórteremben kezeljék az agresszív, súlyos drog- és pszichiátriai beteget, és időskorú, pszichiátriai kórképű betegtársát - rögzíti.

Az állampolgári jogok biztosa szerint mérlegelni kell, hogy az európai színvonalú szakmai követelmények ismeretében meddig fogadhatók el a hazai ellátás hiányai, meddig tolerálható az ellátó rendszer funkciózavarai nyomán folyamatosan fennálló veszélyhelyzet, éspedig nemcsak a pszichiátriai osztályokon belül - áll a közleményben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink