hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

FingerReader felolvas a vakoknak

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai kifejlesztettek egy ujjbegyen viselhető eszközt, amely valós időben képes nyomtatott szövegek felolvasására. A vakok és gyengén látók így hozzáférhetnek könyvekhez, egészségügyi tájékoztatókhoz vagy akár éttermi menükhöz.

A tervezés 3 évet vett igénybe, magát az apró eszközt – FingerReader –, illetve annak prototípusát 3D printer segítségével állították elő a Massachusetts Institute of Technology tudósai. A korlátozott látással rendelkezők a sorozatgyártás beindulása után megfizethető áron juthatnak hozzá azonnali információhoz, írja a boston.com internetes portálon Rodrique Ngowi.

A gyűrűnél alig nagyobb, az ujjon viselhető vérnyomásmérő-pulzusszámlálóhoz hasonló kinézetű eszközbe épített kamera „olvassa le” a szöveget, és egy mesterséges hang olvassa fel hangosan. A használó számára könnyű az olvasás, hiszen csak végig kell húznia a mutatóujját a szöveg sorain. Persze először meg kell tanulni a használatát, hiszen egy vak ember számára nem evidens, hol vannak a szövegsorok a papíron; ebben egy speciális software segít, amelyik követi az ujj mozgását, azonosítja a szavakat, valamint egy, szintén az eszközbe épített motor, ami vibráció segítségével irányítja a használót, és visszajelez pl. akkor, ha elhagyta a sort, a szövegmezőt vagy ha véget ért egy-egy sor, illetve irányít, hogy hol kezdődik az új sor, magyarázza az eszköz működését Roy Shilkrot, a MIT Média Labor fejlesztője.

Az eszköz tud könyvet, újságot vagy számítógép-képernyőt is olvasni, egyedül az érintőképernyőkkel nem boldogul.

A 62 éves Jerry Berrier, aki születése óta vak, részt vett az eszköz kipróbálásában, és azt nyilatkozta, hogy a FingerReader legnagyobb előnye a hordozhatóság, hiszen így valós idejű segítséget tud nyújtani a vakoknak az iskolában, az orvosnál vagy akár étteremben is. „Segíthet pl., hogy aláírás előtt elolvashassam az orvosnál a beleegyező nyilatkozatokat”, mondta, és hozzátette, hogy vannak már a piacon más optikai karakterfelismerő programok, amiket a vakok használhatnak, azonban egy olyan sincs, amelyik valós idejű olvasást tenne lehetővé.

Shilkrot ehhez hozzáteszi: a jelenleg elérhető technológia nehéz szkennereket alkalmaz, először azoknak kell a szöveget beolvasni, és csak azután jöhet a számítógépre vagy okostelefonra installált karakterfelismerő software és a felolvasás.

Berrier egyébként egy olyan szövetségi program számára dolgozik, amelyik kis bevétellel rendelkező látás- és hallássérült emberek számára szolgáltat megfizethető árú technológiát. „Bárhová megy az ember, a látók számára mindenhol tájékoztató szövegek vannak, például termékeken. Én is hozzá akarok jutni ezekhez az információkhoz”, mondja.

Az eszközt fejlesztő kutatócsoport vezetője, Pattie Maes kifejti: 3 évet vett igénybe a software megírása, a megfelelő dizájn meglelése és a látássérült tesztelők visszajelzéseinek beépítése. A piacra lépés előtt még meg kell oldani, hogy a fejlesztés mobiltelefonon is működjön.

A fejlesztők reményei szerint a FingerReader nem lesz drága, így csak az Egyesült Államokban megveheti majd akár 11 millió látássérült (ennyi látássérült van az USA-ban a népszámlálási hivatal becslése szerint).

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink