hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Félmilliárdot elköltöttek, de nem tudhatjuk...

Ha szüksége lenne az ágazatban dolgozók statisztikáira, hozzájuthatna, ha működne az az adatbázis, amelyre több év alatt elköltöttek 500 millió forintot, írja a NOL.

A Humánerőforrás Monitoring Rendszer (HMR) projekt 2012-ben indult. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (illetve nem kevésbé hosszú nevű jogelődje, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal) azt vállalta, hogy létrehoz egy olyan adattárházat, amelyből a kormány, az ágazati vezetése és az érdeklődők valid adatokon alapuló képet kapnak a magyar egészségügyben dolgozók helyzetéről.

A félmilliárdos TÁMOP pályázatban úgy fogalmaztak, hogy az új rendszer segítségével lehetővé válik majd a HR-stratégia kialakítása valamint a későbbi ágazati döntések megalapozása. Sőt, arról is szó volt, hogy a majdani „portál" a statisztikák lekérdezése, grafikus elkészítése mellett rendelkezik majd klasszikus funkciókkal, keresési, banner- és hírblokk-kihelyezési lehetőséggel is. Az átfogó információkra alapozva állásportálként is beharangozták a négy éve készülőfélben lévő oldalt.

A pályázat 2015-ben lezárult, az ENKK Humánerőforrás Monitoring Rendszer című aloldalán azonban egészen a múlt hétig nem volt semmi, csupán a „Feltöltés alatt" üzenet, közli a lap, amely szerint az oldalt azóta feltöltötték, de az „Éves beszámolók az egészségügyi ágazati humánerőforrás helyzetéről" rovatban például a 2014-es a legfrissebb beszámoló, ami valóságban egy 13 intézmény adatszolgáltatásából összeállított 160 oldalas pdf-dokumentumot jelent, nem pedig egy kereshető szisztémát.

A 2015. évi beszámolót április 30-ig kellett volna közzétenni a vonatkozó rendelet szerint, ám annak nincs nyoma az oldalon. A lap szerint az orvosmigrációs adatok sem lettek pontosabbak, mert ezeket továbbra is az ENKK illetékes főosztályára beadott, a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolások alapján adják meg. A HMR arról azonban nem tud, hogy az igazolás kikérése után az orvos kiutazott-e például Nagy-Britanniába. A célországokból pedig végképp nincsenek információk arról, hogy kik kaptak ténylegesen munkát.

hirdetés

Könyveink