hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Fellázadtak a tudósok a titkolózó gyógyszergyárak ellen

A British Medical Journal című rangos brit orvosi folyóirat januártól visszautasítja minden olyan gyógyszerkutatásról szóló tanulmány közlését, amelynél nem teszik elérhetővé a klinikai próbák eredményeit független szakértők számára.

A BMJ főszerkesztője, Fiona Godlee által jegyzett szerkesztőségi cikk szerint 2013 januárjától valamennyi gyógyszer és orvosi eszköz esetében érvényes lesz az az elvárás, hogy a páciensszintű anonim adatokat elérhetővé tegyék – megalapozott kérelemre – a dolgozatok szerzői. A döntés növeli a gyógyszergyártó cégekre nehezedő nyomást, hogy szüntessék meg adataik titkosítását. Az azokhoz való hozzáférés hiánya ugyanis megakadályozza, hogy az orvosok és a kutatók a termékek valódi értékét megítélhessék.

A klinikai próbák eredményeinek hátterében lévő adatok potenciális kincsesbányát jelentenek azoknak a kutatóknak, akik ellenőrizni akarják a gyógyszergyártók állításait, és fel kívánják tárni a termék esetleges hiányosságait. A gyógyszergyárak eddig vonakodtak nyilvánosságra hozni ezeket az információkat, bár a GlaxoSmithKline precedenst teremtett októberben, amikor bejelentette, hogy klinikai próbáiból elérhetővé teszi az ilyen jellegű adatokat.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink