hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Feji és nyaki tumorok: a legdöntőbb hatásuk a géneknek van

A humán leukocita antigéneket (HLA) kódoló gének – a dohányzás és alkoholfogyasztás szerepét is felülírva – meghatározóak abban a tekintetben, hogy kialakul-e valakinél a feji-nyaki régióban daganatos megbetegedés, és ha igen, akkor milyen progresszióra lehet számítani.

A nyaki és feji régió daganataival kapcsolatban a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett újabban a humán papillomavírusok (HPV-16) kóroki szerepének vizsgálata is kutatások tárgya. A Lipcsei Egyetem kutatói elsőként mutattak ki összefüggést a feji és nyaki régió daganatos megbetegedései, illetve a genetikai adottságok között. Míg korábban úgy vélték, hogy a nyelv-, garat- és gégerák kialakulásában az életmódfaktorok szerepe a leginkább meghatározó, kiderült, hogy a genetikai adottságok ennél sokkal többet nyomnak a latban.

A daganatos megbetegedések progressziójának megítélésében is segítenek a gének

A kutatók 90, nyaki vagy feji tumorokban szenvedő betegük genetikai anyagát tanulmányozták, különös tekintettel a leukocitákra vonatkozó információkra, a humán leukocita antigéneket (HLA) kódoló gének előfordulásának gyakoriságára.  

Mint az az Oral Oncology folyóiratban megjelent közleményből is kiderül, a daganatos betegeknél ezeknek a géneknek (elsősorban HLA-B, illetve HLA-A) az előfordulási gyakorisága más, mint az egészségeseknél. A HLA-függő immunválasz, valamint a mutált sejtek elpusztítása a genetikailag prediszponált feji vagy nyaki daganatos betegek esetén zavart szenved.

Úgy tűnik, hogy a HLA-B allél jelenléte – különösen a HLA-A alléllal és egyéb gén-komplexekkel együtt – a feji és nyaki régiót érintő rákos megbetegedések súlyosabb formáival hozható kapcsolatba, abban az esetben is, ha egyéb rizikófaktorok, pl. dohányzás, alkoholfogyasztás nem állnak fenn.

A korábbi algoritmust is felülírják a HLA-gének

A kutatókat is meglepte az a felismerés, hogy a korábban bevetten alkalmazott klinikai faktorok együttesénél (pl. életkor, dohányzás, alkoholfogyasztás, tumor helye, tumor mérete, nyirokcsomó érintettsége) is magasabb a prediktív értéke a HLA-gének vizsgálatának, ha a feji és nyaki tumorok progressziójának megítéléséről van szó. Különösen helytállónak tűnik ez a nők esetében.

Alaptalan a stigmatizálás…

Tény, hogy olyan fiatal nők is áldozatául eshetnek a nyelv-, garat- vagy gégeráknak, akik sosem dohányoztak és nem fogyasztanak alkoholt. „Alaptalan és káros tehát a betegek stigmatizálása, és sok beteg szenved is efféle pszichés tehertől” – mondja a kutatást vezető prof. dr. Andreas Dietz.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink