hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Fejben már jól vagyunk, de a többi...

A lakosság módosabb harmadának egészségügyi kiadásai elsősorban megelőzésre mennek el, míg az alacsonyabb jövedelmű kétharmadé  a betegségek kezelésére.

A Gfk Hungária Egészséggazdasági Monitorának felmérése megállapította azt is, hogy az emberek nagy része tisztában van az egészségét veszélyeztető fő tényezőkkel, de életmódján a gyakorlatban kevéssé változtat.

A lakosság 84 százaléka pontosan tudja, hogy a dohányzás komoly kockázati tényező, mégis csupán 61 százalék nem dohányzik és kerüli a dohányfüstös helyeket.

Azzal 82 százalék van tisztában, hogy az elhízás és a túlsúly veszélyezteti az egészséget, 79 százalék fontos rizikófaktornak tartja a testmozgás hiányát, mégis csupán 41 százalék mozog rendszeresen.

A magas vérnyomást 84 százalék tartja kiemelkedően veszélyeztető tényezőnek, rendszeresen megméretni viszont csak 49 százalék szokta.

A lakosság 15 százaléka alkalmaz egészsége megőrzése érdekében, azaz prevenciós céllal alternatív vagy természetes gyógymódokat. A gyógyulási céllal alkalmazott és alternatív kezeléseket is figyelembe véve azonban 32 százalék részesít előnyben alternatív terápiát. Gyógyteát 44 százalék vásárolt az elmúlt 12 hónapban, gyógycseppeket 15 százalék, homeopátiás készítményeket pedig 9 százalék.

Az Egészséggazdasági Monitor adatainak forrása országos reprezentatív lakossági felmérés, amely 2000 ember megkérdezésével 2012 júniusában zajlott.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink