hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Falra hányt... ajánlás a nátriumbevitellel kapcsolatban

A világ népességének nem kevesebb mint háromnegyede naponta legalább kétszer annyi sót fogyaszt, mint amennyi még megengedhető lenne – áll az Amerikai Szívgyógyászati Társaság közleményében. Az adatokat egy olyan kongresszuson hozták nyilvánosságra a közelmúltban, mely a szív- és érrendszeri betegségek epidemiológiai tényezőivel foglalkozott

A készételekből, asztali sóból, valamint az ételkészítés közben hozzáadott sóból és szójaszószból adódó nátriumbevitel a 2010-es adatok szerint megközelítette a napi 4000 mg-ot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2000 milligrammot javasol a napi nátriumbevitel felső határának, míg az American Heart Association (AHA, Amerikai Szívgyógyász Társaság) ennél szigorúbb, ők 1500 milligrammnál húzzák meg a határt.

„A mostani vizsgálat az első, mely országonkénti, nemenkénti és életkori lebontásban szolgáltat adatokat a nátriumbevitelről – mondja a vizsgálatot vezető Saman Fahimi, a Harvard epidemiológiai tanszékének kutatója. – Reméljük, hogy megállapításaink arra késztetik az állami egészségügyi szerveket, hogy intézkedéseket tegyenek a nátriumbevitel csökkentésére.”

A 187 ország közül 181-ben (ami a világ népességének 99 százalékát jelenti) több sót fogyasztanak az emberek, mint amennyi a WHO ajánlásában szerepel (ez

A kutatók a nátriumbevitellel foglalkozó 247 vizsgálat adatai alapján számították ki a becsült nátriumbevitelt a 2010 Global Burden of Diesease Study részeként. E vizsgálatban 50 ország 303 intézményének 488 szakembere vesz részt.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető haláloknak számítanak; a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást okoz. Az átlagos napi nátriumbevitel szinte minden országban, a nők és a férfiak körében egyaránt jóval meghaladja az ajánlásokban szereplő értéket – emelik ki a kutatók. A nátriumbevitel tekintetében Kazahsztán áll az első helyen, ahol az átlagos napi nátriumfogyasztás 6000 milligramm, ezt Mauritius és Üzbegisztán követi, ahol a napi nátriumbevitel alig kevesebb ennél. A legkevesebb sót Kenyában és Malawiban fogyasztják, ahol az átlagos napi bevitel 2000 milligramm körül van, de például az Egyesült Államokban már 3600 milligramm.

Mindezek fényében legalábbis elgondolkodtató az egyik nagy csipszgyártó cég sajtóanyaga, melyben többek között az alábbiakkal próbálják igazolni a csipszek „egészséges” vagy legalábbis nem ártalmas voltát: „Bár sósnak érezzük a burgonyachipseket, ez nem jelenti azt, hogy a sótartalmuk valóban magas. A Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának munkatársai ugyanis kutatásaik során rávilágítottak, hogy sokkal intenzívebben érzékeljük a sót, ha az az ételek felületén található, mint ha egyenletesen oszlik el bennük. A hazai sófogyasztás európai szinten kiemelkedően magas, ennek azonban csak egy ezrelékét adják a vékony burgonyaszeletek.” Majd később: „Bár nem árt odafigyelni a sóbevitelre, azt is tudnunk kell, hogy a nátrium a klórral együtt a kiegyensúlyozott étrend része, hiszen többek között felel a szervezet folyadékháztartásáért, emellett az ideg- és izomműködésben és a vérnyomás szabályozásában játszik fontos szerepet.”

A csipsz mint a kiegyensúlyozott étrend része?

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: American Heart Association, Medical News Today, Chio)

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink