hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Évente félezer operáció az Országos Gyermekszívcentrumban

Világszerte a gyerekek egy százaléka születik beteg szívvel. Magyarországon ez évente mintegy 800 olyan gyermeket érint, akik kezelés, műtét nélkül halálraítéltek. A Magyar Idők riportja.

A rácsos kórházi ágy melletti széken vékonyka, bágyadt kisfiú ül az édesanyja ölében, zacskóból vattacukrot falatozik. „Kék habot eszel, mint az unikornisok? Nagyon helyes, ez biztosan javítja majd a színedet!” Prodán Zsolt osztályvezető főorvos biztatja így egyik kis páciensét a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Osztályán. – Látszik, hogy a kicsi színe nem az igazi, az oxigén­ellátás még nem tökéletes. Ebben a kórteremben mindenkinél a tüdő keringését javító műtétet végeztünk – mondja, miközben végigvezet az osztályon.

A másik szobában egy tizenhét éves fiúval találkozunk. Mint kiderül, szegény rutinos kórházba járó: héthetesen műtötték először a szívét, majd ötéves korában kétszer egymás után meg kellett operálni. Most az egyik műszívbillentyűjét cserélték ki, mert kinőtte. Prodán doktornak hozzá is van egy-két kedves szava. „Tudod-e, hogy a billentyűt, amelyet kaptál, egy felvidéki magyar mérnök találta ki? Az az érdekessége, hogy teljesen merőlegesen, áramlással párhuzamosan ki tud nyílni, ezért a vérhígítóból elég most már a legkisebb mennyiséget szedned.”

– A gyerekellátásban az a klassz, hogy lehetőség van preventív medicinát végezni. Nem várjuk meg, amíg a komolyabb szindrómák kifejlődnek, hanem mivel tudjuk, nagy valószínűséggel mi következik, megpróbáljuk a fejlődést idejekorán visszaterelni a normális irányba. Az osztály kis betegeinek egyharmada hasonlóan összetett problémával küzd, de ez fordítva is igaz, például a Down-szindrómások harminc százaléka szorul szívműtétre – magyarázza a főorvos.

Van néhány nagyon rossz eredménnyel operálható kromoszóma-rendellenesség, de sok olyan is, amelyek esetében viszonylag kis erőfeszítéssel jelentős változásokat lehet elérni. A műtétekkel érdemben tudnak javítani a páciensek életminőségén. Ezek a gyerekek később dolgozni tudnak, és akár még azok is szülővé válhatnak, akiket nem tudnak maradéktalanul meggyógyítani. – Fejlődési rendellenességgel születni komoly hendikep. Ha nem lenne ez az osztály, ezeknek a gyerekeknek a fele már nem lenne közöttünk.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés