2020. december. 06., vasárnap - Miklós.

EB: további forrás igényelhető a járvány elleni védekezésre

Az Európai Unió tagállamai további finanszírozást igényelhetnek a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz révén rendelkezésre álló 220 millió eurót (76 milliárd forint) kitevő forrásból az alapvető áruk, az orvoscsoportok és a koronavírussal fertőzött betegek szállításához, közölte a válságkezelésért felelős biztos csütörtökön.

Janez Lenarcic elmondta, az új finanszírozás kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már rendelkezésre álló támogatást, valamint a közös uniós veszélyhelyzet-reagálási tartalék, az úgynevezett rescEU keretében már eljuttatott vagy még rendelkezésre álló védőeszköz-szállítmányokat.

A rendelkezésre álló 220 millió euró felhasználható az egészségügyi termékek eljuttatására oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Hozzájárul a betegek átadásához az uniós tagállamok között vagy uniós tagállamokból szomszédos országokba, ha fennáll a veszélye annak, hogy az egészségügyi szolgáltatások túlterhelődnek. Segíti az egészségügyi személyzet és a mobil orvoscsoportok szállítását uniós tagállamok között és a szomszédos országokból az unióba, hogy segítséget nyújthassanak ott, ahol a legnagyobb szükség van az orvosi ellátásra.

Az Európai Bizottság június 17-én ismertette a tagállamokkal a mobilitási csomag keretében nyújtott finanszírozás igénylésére vonatkozó eljárást és feltételeket. A tagállamok mostantól benyújthatják kérelmüket az Európai Bizottsághoz, közölte.

A 2,7 milliárd eurós költségvetésű Szükséghelyzeti Támogatási Eszközt április 16-án hozták létre. Olyan fellépéseket céloz, amelyek esetében az uniós szintű közös erőfeszítések a legeredményesebben járulhatnak hozzá a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos megszüntetését célzó közös európai ütemterv végrehajtásához.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!