hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Három havonta vizsgálják felül a járványügyi készültséget

Gulyás: Marad a maszk, eltörlik a vásárlási idősávot

Maradnak a maszkhasználat szabályai, de a boltokban eltörlik a vásárlási idősávot és a karantént is az EU tagállamok állampolgárainak – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet.

A veszélyhelyzet óta először tartott élő sajtótájékoztatót Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Mint a miniszter megjegyezte, nem gondolta, hogy az újságírók is hiányozni fognak neki. Tájékoztatása szerint véget ért a rendkívüli jogrend, a mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és három havonta vizsgálják felül.

Magyarországon sikeres volt a védekezés, időben tudtunk döntéseket meghozni, korábban hoztunk fontos korlátozó intézkedéseket, mint más országok – mondta a miniszter, aki köszönetet mondott az operatív törzsnek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, tanároknak, rendőröknek, katonáknak és a kormányhivatali dolgozóknak. Mint közölte, maradnak a maszkhasználat szabályai, de a boltokban eltörlik a vásárlási idősávot, és a karantént is az EU tagállamok állampolgárainak. A menekültügyi kérelmek beadására a nagykövetségeken lesz lehetőség.

Az aktív fertőzöttek számának további csökkenését várják, de ha lesz második hullám, akkor az szeptember-októberben lehetséges a virológusok szerint, közölte Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében  (MTI/Kovács Tamás)
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében (MTI/Kovács Tamás)

Mivel megszűnt a rendkívüli jogrend, már mindenki utazhat külföldre, a kormányhivatali és egészségügyi dolgozók is. Az 500 fő feletti zenés-táncos események a virológusokkal való konzultációt követően most augusztus 15-ig nem tarthatók meg, de a döntést újra és újra felülvizsgálják majd. A kórházakban elmaradt műtéteket minél korábban pótolni kell, épp ezért ezentúl engedély nélkül tudnak részt venni az ellátásban a 65 éven felüli orvosok, közölte kérdésre válaszolva. Azt nem tudta megmondani, mennyi műtét maradt el az elmúlt időszakban; szerinte két hét múlva lesz már erre adat.

A kórházak működéséről (a kórházparancsnoki rendszer jóvoltából) ma minden korábbinál több információ áll az operatív törzs rendelkezésére, ezek fényében meg kell nézni, mit lehet kezdeni az egészségüggyel, amelyben pl. az orvosi kamarával is van – időnként nehézkessé váló – párbeszéd, fogalmazott Gulyás. A járvány ugyancsak lehetőséget ad erre. A miniszter szerint azonban nem az ágyak számával kell foglalkozni, sokkal inkább azzal, hogy ma nem megfelelő az aktív és a rehabilitációs ágyak aránya. Azt a jelzőt, ami szerinte egy szóval jellemzi a kórházak készletgazdálkodását, abban a helyzetben, amiben ő van, nem használhatja, mondta Gulyás Gergely, aki szerint a nyáron mindenképpen foglalkozni kell az egészségüggyel: szóba kerülhet az elmaradt beavatkozások miatti bevételkiesés pótlása, s majdan a finanszírozás megváltoztatása is. Az adósságcsapda rendezésére a korábbi finanszírozási modell nem volt megfelelő, mondta, azt is közölve, hogy az év második felében az intézmények már nem költhetnek többet, mint amire lehetőségük van. Azzal a felvetéssel, hogy mindez nem kritikája-e az egészségügyi irányításnak, Gulyás egyetértett, hozzátéve, hogy az elmúlt 30 évé, amelyből 10 év az övék.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink