2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ettől vannak rémálmaink

Minden második magyar attól fél, hogy tovább romlik hazánkban az egészségügy színvonala – a Népszava A magyar rémálom című kutatást idézi.

Minden második magyar attól fél, hogy tovább romlik hazánkban az egészségügy színvonala – egyebek mellett ez is kiderült a Népszava beszámolója szerint a Policy Solutions elemző intézet és a Friedrich Ebert Alapítvány A magyar rémálom című kutatásából, melynek eredményeit csütörtökön mutatta be Boros Tamás, a Policy Solutions stratégiai igazgatója. A fókuszcsoportos vizsgálatokon és reprezentatív közvélemény-kutatáson alapuló felmérés során a személyes, valamint a Magyarország jövőjét érintő félelmekre kérdeztek rá.

Az ország jövőjével kapcsolatban az egyre romló egészségügytől félnek a legtöbben, majd az elszegényedéstől, a gazdagok és a szegények közti szakadék szélesedésétől, valamint a nyugdíjhelyzettől. A válaszadók 22 százaléka kifejezetten attól tart, hogy a következő generációnak nem lesz nyugdíja. Minden ötödik magyar tart attól, hogy egyre több migráns lesz az országban. Boros Tamás rámutatott: utóbbi kérdés igencsak átpolitizált, a Fidesz-szavazók harmadik helyen említették a migránsoktól való félelmet, míg ugyanez más pártpreferenciájú válaszadóknál az első ötbe se került be.

Messing Vera, az MTA kutatója beszélt egy másik kutatás, a European Social Survey eredményeit ismertetve. Mint mondta, a migránsoktól való félelem elsősorban egyéni és társadalmi sajátosságokkal van összefüggésben, mint az általános biztonságérzet vagy a társadalmi szolidaritás és a bizalom hiánya.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink