2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Enyhítheti a kakaó a sclerosis multiplex okozta fáradékonyságot

Egy nemzetközi kutatócsoport kis betegmintán végzett vizsgálata szerint magas flavonoidtartalma miatt a kakaó képes lehet enyhíteni a sclerosis multiplex okozta krónikus fáradtságot.

hirdetés

Egy kis, mindössze 40 fős betegcsoporton végzett vizsgálatok szerint a kakaó enyhítheti a sclerosis multiplex során jelentkező krónikus fáradtságot – közölte eredményeit a Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry folyóiratban egy nemzetközi kutatócsoport. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: A randomised double-blind placebo-controlled feasibility trial of flavonoid rich cocoa for fatigue in people with relapsing and remitting multiple sclerosis, Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, 2019.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Korábban is ismert volt az a tény, hogy magas flavonoidtartalma miatt a kakaó, és a magas kakaótartalmú (70-85%) étcsokoládé képes enyhíteni a krónikus fáradtság szindróma (CFS – chronic fatigue syndrome) tüneteit. A CFS meghatározó tünete a testi és a mentális fáradtság, a kimerültség. A betegség esetén ez pihenésre, alvásra nem javul, és olyan mértékű, hogy akadályozza a szokásos napi teendőink elvégzését.

A CFS-es betegek a saját fáradtságukat egészen másképp élik meg, és írják le, mint a korábbi fáradt állapotaikat. Azt mondják, a CFS esetében leküzdhetetlen fáradtságról van szó, olyasmiről, amit korábban nem tapasztaltak. Ha pedig a betegek – sokak javaslatának megfelelően – erőltetik a testedzést, a tünetek rosszabbodnak. Tehát a betegség a terhelésre rosszabbodik, de a terhelés hatása előfordulhat, hogy megkésve jelentkezik. A súlyos CFS-betegek nem képesek semmiféle tevékenységet elvégezni, még a teljesen hétköznapi teendőket sem, amilyen például a fogmosás. Nagyon gyakran ágyhoz kötöttek a betegek, és nem hagyják el otthonukat.

A sclerosis multiplex relapszáló remittáló formájában (RRSM) szenvedő betegeknél is igen gyakori (10-ből 9 beteget érintő) probléma a krónikus fáradtság. Ezért a kutatók hat héten keresztül meleg rizstejjel kevert kakaót itattak egy 40 fős betegpopuláció egyik felével, míg a másik fele egy alacsony flavonoidtartalmú italt kapott. A betegek egy szubjektív skálán értékelték közérzetüket minden nap 10, 15 és 20 órakor. A kakaót fogyasztó betegek közül 11, míg a kontroll csoportból 8 fő jelzett javulást, és a kezelt populáció tagjai átlagosan 45%-kal értékelték jobbra közérzetüket, valamint 80%-kal növekedett az átlagos sétálási sebességük. Kis mértékű javulásról számoltak be a tapasztalt fájdalom esetében is, ám az adatok közötti különbségek nagy része nem szignifikáns, és az eredményeket mindenképpen ellenőrizni kell egy jóval nagyobb betegcsoporton végzett vizsgálatban is.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!